Kultur

Lasse Holm lyfte missionsarbete i SVT:s Go’kväll

Berättade att han stöttar Ankarstiftelsen med pengar och ideella konserter.

Kompositören och programledaren Lasse Holm hyllade Börje Erdtmans arbete i Colombia genom Ankarstiftelsen i ett inslag i SVT i fredags.
”Jag gör med glädje så mycket jag kan för denne man”, sa Lasse Holm i SVT:s Go’kväll.

Lasse Holm var inbjuden som ”middagsvärd” i fredagens avsnitt, vilket innebär att man berättar om tre människor som varit eller är viktiga i ens liv, och som man föreställer sig att man bjuder på middag.

För musikprofilen Lasse Holm föll valet på två personer som gått ur tiden: den personlige vännen och musikproducenten Torgny Söderberg (1944-2022), och Ester Blenda Nordström (1891-1948), som kallats Sveriges första undersökande reporter.

Börje Erdtman, grundare och ordförande av Ankarstiftelsen.

Men dessutom ville han bjuda in Börje Erdtman, som liksom Lasse Holm fyller 80 år nästa år. Börje Erdtman var med om att starta Ankarstiftelsen, som utifrån en kristen värdegrund hjälper utsatta människor i Colombia och Brasilien. Han har också varit ordförande för stiftelsen.

Träffades i skogen

Lasse Holm berättade i programmet om sitt första möte med Börje Erdtman, vilket skedde av en slump under en vandring i skogen.

– Nästa dag står det en jättekorg med kantareller [utanför dörren] och så ligger det en lapp högst upp: ”Ring Lill-Babs”, sa Lasse Holm.

När han ringde upp den numera avlidna sångaren Barbro ”Lill-Babs” Svensson sa hon: ”Det är Börje Erdtman. Honom måste du supporta”, och berättade om Börjes engagemang för Colombias fattiga och kriminella.

I tio års tid har Lasse Holm nu stöttat Ankarstiftelsens arbete, både med pengar och genom att arrangera konserter för välgörande ändamål.

Lasse Holms skola

Bland annat har han bidragit till att bygga en helt ny skola, ”Lasse Holms skola”.

– Engagemanget har ju ett kristet förtecken och Börje är baptist. Men aldrig på något sätt så att det prackas på mig, utan det är den goda saken som gäller, sa Lasse Holm.

– Jag gör med glädje så mycket jag kan för denna man.

Men vid ett tillfälle utmanade faktiskt Lasse Holm förkunnaren i Börje Erdtman:

– Jag sa ”Kan du frälsa mig?”, ”Jajamän, ge mig en vecka!” Men han har inte lyckats än.

Arbete med kriminella

Musikprofilen berättade också att han har tagit Börje Erdtmans arbete med kriminella, den så kallade Fängelsemissionen, till sitt hjärta.

– Han har en bra plan för att få in kriminella på den smala vägen, och vi har försökt tillsammans att få politiker intresserade, sa Lasse Holm, som passade på att berätta om arbetet för dåvarande justitieministern vid en middag.

– Men de är inte lyhörda, de glömmer bort snabbt.

Även Bert Karlsson har engagerat sig för Ankarstiftelsens arbete med att bygga upp skolor i Colombia, vilket han berättade om i Expressen 2015.

Fler artiklar för dig