Mycket har skrivits om de tre schimpanser som sköts i hjäl efter att de rymt ur sina hägn i Furuviksparken. Nu vill Expressens kulturchef fasa ut djurparkerna. Han får medhåll av den kristne djurrättsaktivisten Mikael Risenfors: ”De verkliga frågorna är med vilken rätt vi sätter djuren i buren från första början”.
I onsdags rymde fem av Furuviks sju schimpanser från sina gallerförsedda hägn i Furuviksparken, oklart hur. Tre av dem sköts till döds i samband med rymningen, och ytterligare en skadesköts. Den femte tog sig självmant tillbaka in i schimpanshuset.
”Vi förstår att sorgen och upprördheten är stor hos många just nu och vi är otroligt ledsna för att den här situationen har kunnat uppstå”, skrev djurparken i ett pressmeddelande under fredagen.
Schimpanserna ingick i ett forskningsprojekt med Lunds universitet, vilket nu stoppats, skriver Dagens Nyheter. De har namngivits i medier, och exempelvis Aftonbladet har följt händelseutvecklingen fortlöpande.
Samtidigt påpekar djurrättsaktivister att djur dödas regelbundet i djurparkerna, ofta utan att något skäl anges.
”Blodbadet i Gävle”
På lördagen tog Expressens kulturchef Victor Malm ställning mot djurparkerna som fenomen. ”Blodbadet i Gävle måste bli en vändpunkt,” skriver han, och ifrågasätter om parkerna är det bästa sättet att skydda utrotningshotade arter – vilket anges som ett argument för parkernas existens.
”Det finns förstås grader i detta helvete, bättre djurparker och sämre djurparker, men att tala i de termerna döljer bara grundproblemet: Vi har stängt in vilda djur i bur och gjort dem till underhållning,” menar Victor Malm.
Furuviksparken, liksom andra liknande djurparker, ser bevarandet av hotade arter som en viktig uppgift.
“För att hjälpa till behöver vi bland annat bedriva forskning för att förstå djuren bättre och utbilda människan om balansen mellan människa och natur, så att fler förstår hur man tar hand om djur och natur i framtiden,” skriver parken på sin hemsida.
Litet motstånd mot parkerna
Något större engagemang för att avveckla de svenska djurparkerna finns heller inte. Det konstaterar Mikael Risenfors, ordförande för den kristna djurrättsföreningen Vildåsnan.
– Små partier och enskilda politiker driver motståndet. Här kan vi i civilsamhället, föreningar och församlingar driva på för en förändring, säger han till Dagen.
– Som kristen tycker jag förstås att vi har ett särskilt ansvar, givet direkt av Gud i Första Mosebok, att ta hand om djuren och det ansvaret faller på oss både kollektivt och individuellt, till exempel i våra val när vi konsumerar.
Straffas med döden
Liksom många andra har han följt skeendet kring schimpanserna i Furuviksparken.
– Det är djupt tragiskt med de dödade schimpanserna. Men de verkliga frågorna är med vilken rätt vi sätter djuren i buren från första början. För sitt eget höga nöje tvingar människan djuren till ofrihet och det mest naturliga djuren kan göra – sträva efter frihet – straffas med döden, säger han.
Själv tycker han att det är ”djupt hycklande” att sörja de ihjälskjutna schimpanserna samtidigt som man regelbundet äter kött ”och på så vis tvinga fler djur till ofrihet och slakt”.
– En moralisk mognad är att respektera även dem som är annorlunda. En schimpans eller en hund kanske vi känner igen oss i, men också en gris och en fisk är värdefulla och förtjänar liv och frihet, oavsett hur lika de är oss människor.
Andra kristna ser inga problem med att äta kött, vilket exempelvis Joel Halldorf skrivit om i Dagen, med hänvisning till Första Mosebok.
[ Debatt: Genom avel har vi förvandlat djungelhönan Gud skapade till ett monster ]