Kristdemokraterna står inte bakom EU-parlamentarikern Sara Skyttedals utspel om en legalisering av cannabis. Det säger Christian Carlsson (KD), ordförande i riksdagens socialutskott, till Dagen.
Det var i en DN-debattartikel som Sara Skyttedal (KD) i helgen förespråkade att det skulle bli lagligt att använda cannabis för personligt bruk i Sverige. Hon argumenterade för att detta både skulle motverka gängkriminaliteten och förbättra missbruksvården. Men partiets ordförande i socialutskottet i riksdagen, Christian Carlsson, uppger att partiet står fast vid sin restriktiva linje, precis som tidigare.
– Vår bedömning är att en avkriminalisering av narkotika skulle leda till en ökad narkotikaanvändning i Sverige, och också till ett ökat missbruk som går ut över såväl enskilda personer som deras familjer, säger Christian Carlsson till Dagen.
Fler användare i stället för färre överdoser
Han framhåller att det främst är tyngre droger, som opiater med heroin och andra preparat, som orsakar de dödliga överdoserna. Han menar att en avkriminalisering av cannabis därför snarare skulle leda till fler användare än till färre överdoser.
– Det är heller inte ett bra argument att legalisera något vi vet är skadligt för alla människor bara för att det finns kriminella som väljer att tjäna pengar på detta.
– Det här är helt och hållet Sara Skyttedals åsikter. Vi ska fortsätta föra en restriktiv narkotikapolitik, säger Christian Carlsson.
---
Fakta: Sara Skyttedals debattartikel
- EU-parlamentarikern Sara Skyttedal (KD) föreslog legalisering av cannabis för privatbruk på DN Debatt i helgen.
- Hon gick därmed emot partilinjen inom Kristdemokraterna som förespråkar en restriktiv narkotikapolitik.
---
LP: ”Det här är inte att leka med”
Johanna Berger, vårdchef för pingströrelsens LP-arbete för missbrukare, avvisar också hon en avkriminalisering. Hon pekar på att cannabis är inkörsporten till tyngre droger när effekten av användandet efter en tid avtar, och att en legalisering och normförskjutning skulle sänka trösklarna till andra typer av narkotika och alkohol.
– Det här är inte att leka med. Inte minst det psykiska beroendet av cannabis – vanan i människan att flumma i väg och döva ångesten – är lika starkt som hos andra droger, säger hon.
Sara Skyttedal menar i sin artikel på DN-debatt att missbruksvården kommer att förbättras om cannabisanvändare inte behöver vara rädda att bli lagförda för brott i ett läge då de skulle behöva söka vård. Johanna Berger menar å sin sida att detta är ett ologiskt resonemang, och att siffror från andra länder med legalisering visar tvärtom.
– Man söker vård mycket senare, och inser senare att man har problem, om det blir lagligt att använda cannabis. I Kanada röker sju procent av befolkningen varje dag, och är mer eller mindre alltid påverkade. Vi får i stället ett stort mörkertal med människor som sitter fast i beroende som inte upptäcks.
Det här är ett cyniskt resonemang som handlar om människosyn och inte tar hänsyn till dem som drabbas hårdast.
— Johanna Berger, LP-stiftelsen
Med en legalisering för enskilt bruk försvinner också polisens verktyg för att tidigt upptäcka unga människor i beroende och i destruktiva miljöer, påpekar hon.
Feströkare mot missbrukare
Johanna Berger, som också är biträdande verksamhetsledare för LP-verksamheten, känner annars igen argumentationen som Sara Skyttedal har från andra legaliseringsförespråkare.
– Jag gissar att Skyttedal främst vill bana väg för feströkande av cannabis, för att sätta guldkant på tillvaron så att säga. Då talar vi om en helt annan grupp av människor än de som fastnar i ett beroendemissbruk. Här finns ett cyniskt resonemang som handlar om människosyn och inte tar hänsyn till dem som drabbas hårdast, säger Johanna Berger.
[ Debatt: Legaliserad cannabis minskar varken gängkriminalitet eller dödsfall ]