Nyheter

Sara Skyttedal (KD) går emot egna partiet - vill göra cannabis lagligt

Kristdemokratens debattartikel är bara ett av många inlägg den senaste tiden som ifrågasätter den hårda svenska narkotikalinjen.

Kristdemokraternas EU-parlamentariker Sara Skyttedal har ändrat sig om svensk narkotikapolitik. På DN-debatt föreslår hon att Sverige i närtid bör legalisera cannabis, vilket går stick i stäv med partilinjen.

I februari i år avslöjade Sara Skyttedal i podden Gott snack att hon hade testat att röka cannabis. Uttalandet noterades av kvällspressen men gav i övrigt inget större eko. Händelsen är heller inget Sara Skyttedal alls vidrör i debattartikeln i Dagens Nyheter som handlat om hennes förändrade syn på den narkotikapolitik som Sverige länge har drivit.

Tidigare har hon drivit samma uppfattning som sitt parti, men inte längre. “Jag har ändrat mig”, förklarar Skyttedal på DN-debatt. Just nu pågår en statlig narkotikautredning och den apostroferar KD-profilen gärna.

Skyttedal påminner om den svenska åsiktskorridoren som hon upplever som allra mest trång just när det gäller narkotikafrågan. Sara Skyttedal menar att det finns en oro att ifrågasätta den rådande ordningen, samtidigt som hon påtalar att tillgången på legal narkotika i allt fler länder på sikt kommer att “bidra till ändrade normer även i vårt land”. Det hastar, anser Skyttedal som menar att de illegala kanalerna annars blir svårare eller rent av omöjliga att konkurrera ut.

“Därför bör en legalisering ske i närtid”, skriver Sara Skyttedal i debattartikeln.

Sara Skyttedal medverkade i SVT:s Min Sanning.

Som i Kalifornien

Med Kalifornien som exempel tror hon inte att en legalisering nämnvärt skulle öka bruket. De enda som påvisade en ökning när det gäller cannabisbruk efter delstatens legalisering var pensionärer.

Ett annat argument som även många använt tidigare, är att Sverige trots de mer striktare lagarna på området har högst narkotikarelaterad dödlighet per capita. Ett annat som Skyttedal också för fram är att det skulle motverka gängkriminalitet eftersom en legalisering enligt henne skulle strypa en viktig inkomstkälla för kriminella gäng.

Sara Skyttedal anser att myndigheterna i framtiden borde “fokusera på att minska utbudet av narkotika med hög skadeverkan samt att stoppa minderåriga från att få tillgång till preparaten”. Högre straff för smugglare och omfördelade polisiära resurser från missbrukare till att jaga langare och stora narkotikaligor, lyder Skyttedals recept.

Hon har inga illusioner om sitt eget partis ståndpunkt i frågan utan konstaterar frankt att Kristdemokraterna troligen är det riksdagsparti som står längst ifrån att ändra sin nuvarande hållning i dessa frågor.

Rörelse för legalisering

Sara Skyttedals debattinlägg är bara ett av många inlägg den senaste tiden där den hårda svenska narkotikalinjen ifrågasätts. Följer man Cannabis i fokus är det tydligt att cannabisrörelsen håller på att flytta fram sina positioner i Sverige. Cannabis i fokus kallar sig nyhetskanal, men uppvisar snarare alla tecken på en lobbyorganisation. Inför valet listade Cannabis i fokus politiker från en rad olika partier som uttalat att de vill legalisera cannabis och läsarna uppmanades att kryssa dessa.

Nyhetskanalen rapporterar också att nya internationella aktörer som erbjuder cannabis för medicinskt bruk avser att etablera sig i Sverige under 2023. I april bjuder Cannabis i fokus dessutom in till Stockholm medical cannabis conference som kommer att hållas Blå hallen i Stockholm stadshus, alltså samma sal där Nobelfestligheterna ägde rum denna helg.

---

Fakta: Sara Skyttedal

  • Ålder: 36 år.
  • Familj: Gift och två tvååringar (tvillingar).
  • Gör: EU-parlamentariker för Kristdemokraterna sedan 2019.
  • Tidigare: Blev medlem i Kristdemokraterna/KDU 2002. KDU-ordförande 2013–2016. Kommunalråd i Linköpings kommun 2016–2019.

---

Fler artiklar för dig