Nyheter

Daniel Bäckström (C) pressades åter om sin tvekan kring hbtq-vigslar

”Jag har en kyrklig förankring och det är något som är viktigt i mitt liv.” Daniel Bäckström försäkrade att han samtidigt företräder Centerpartiet och står bakom Centerpartiets politik, i Ekots lördagsinterjvu.

I Ekots lördagsintervju i P1 ställdes de tre kandidaterna som aspirerar på att efterträda Annie Lööf som partiledare mot väggen.
Daniel Bäckströms bakgrund inom kyrkan användes som argument när utfrågaren pressade honom på varför han i en tidigare intervju dragit på svaret om huruvida han kunde tänka sig att viga samkönade par.

De tre C-partiledarkandidaterna Elisabeth Thand Ringqvist, Muharrem Demirok och Daniel Bäckström fick dela på intervjutiden och den sistnämnde var först ut att hamna i heta stolen. Efter några inledande frågor om hans förmågor och inställning, bland annat till SD, plockade utfrågaren Johar Bendjelloul fram ämnet som förföljt Bäckström ända sedan han frågades ut av en grupp centerkvinnor i Piteå i november.

Daniel Bäckström fick då frågan av en centerkvinna om han likt tidigare partiledare kunde gå längst fram i pridetåget och om han kunde tänka sig att viga samkönade par. Bäckström drog på svaret vilket väckte stor uppståndelse, vilket även Dagen tidigare uppmärksammat.

Varför tvekade du? undrade P1:s intervjuare. Den här gången dröjde dock inte svaret.

– Som person är jag eftertänksam och ibland tar jag längre tid på mig att besvara frågor. Men för mig är det oerhört centralt att alla människor ska ha samma rättigheter. Och också att kunna ha en likhet inför lagen på olika sätt. Det är oerhört viktiga frågor för mig personligen men också för centerrörelsen, försäkrade Daniel Bäckström varpå utfrågaren påtalade att Bäckström har “en bakgrund i en väckelserörelse som heter Evangeliska fosterlandsrörelsen där det finns en skepsis mot vigsel av samkönade par”.

”Viktigt i mitt liv”

Frågan löd: Är detta en förklaring till varför du tvekade?

– Jag har en kyrklig förankring och det är något som är viktigt i mitt liv, replikerade Bäckström varpå han försäkrade att han samtidigt företräder Centerpartiet och står bakom Centerpartiets politik.

– För mig är det viktigt att ge alla människor samma förutsättningar för det finns också många frågor som är olösta.

Ytterligare två frågor i samma ämne följde, men Daniel Bäckström försäkrade återigen att han företräder Centerpartiet fullt ut. Han lovade också ett starkt engagemang framöver för partiets linje i frågor som rör alla människors lika rätt och värde.

---

Fakta: Centerpartiets ledare

  • Annie Lööf avgår som partiledare för C i början av nästa år.
  • På en extrainsatt partistämma den 2 februari i Helsingborg röstar ombud från hela landet om partiets nya ordförande. Då kommer valberedningen att ha presenterat sitt förslag.
  • De tre kandidaterna är:
    • Daniel Bäckström, 47, landsbygdspolitisk talesperson och gruppledare i riksdagen. Dessutom ordförande i riksdagens kristna grupp.
    • Elisabeth Thand Ringqvist, 50, näringspolitisk talesperson och andra vice gruppledare i riksdagen.
    • Muharrem Demirok, 46, utbildningspolitisk talesperson och ledamot i partistyrelsen.

---

Fler artiklar för dig