Nyheter

Umeåskola firar Lucia utan religiösa inslag

Allt som går att associera till den kristna julen har plockats bort ur årets luciatåg på Mariehemsskolan i Umeå.
– Vi är en konfessionsfri skola och har därför valt att ta bort julinslagen, säger körledaren Jörgen Persson till SVT nyheter.

Det kallas fortfarande luciatåg, men när Umeåskolan ska fira det katolska helgonet är repertoaren hermetiskt befriad från alla sånger som kan väcka religiösa associationer. I stället ska fokus ligga på ljus och kärlek. Tåget ska också vara könsneutralt, upplyser skolan.

Jörgen Persson berättar för SVT:s reportageteam som besöker skolan att det i år finns flera muslimska barn i kören som också är tillåtna att vara med i kören.

– Det har ju varit så att både på skolavslutningar och i luciakören så har de inte fått vara en del av uppträdanden. De har fått vara med och repa kanske en del gånger, men sedan när det väl ska uppträdas så får de inte. Men nu har de okej att vara med, förklarar Jörgen Persson.

Det nya luciafirandet är uttalat könsneutralt. Pepparkaksgubbar och stjärngossar liksom tomtar får inte förekomma och det spelar ingen roll om lucian är pojke eller flicka. Barnen uppmanas att klä sig neutralt med glitter och ljus,

På tv-bilderna från barnens övning hörs bland annat en melodi från Tage Danielssons saga om Karl-Bertil Jonssons julafton.

– Det är kul med lite nytt, säger Jörgen Persson och får medhåll av barnen.

– Det pratas så mycket om konfessionsfri skola. Ibland kan jag tycka att vi glömmer att det är så mycket fokus på Lucia som det alltid har varit, Det har varit så otroligt traditionellt kristet och vi har exkluderat så många barn genom åren. Men här står vi nu med en diversifierad barnkör och det gläder oss, säger Jörgen Persson.

---

Fakta: Luciatåg

  • Enligt Wikipedia är ett luciatåg ett tillfälligt sammansatt följe som uppför en traditionell svensk musikalisk föreställning inom givna ramar. Luciatåg förekommer enbart vid luciatid, särskilt på morgonen på luciadagen den 13 december.
  • Traditionen med luciatåg i modern mening uppstod i Sverige i slutet av 1800-talet.
  • Lucia är enigt legenden ett katolskt helgon från Syracusa som brändes på bål för sin kristna tros skull, troligen på 300-talet.

---

Fler artiklar för dig