Nyheter

Ingen mer bön på nya pendeltågen i Johannesburg

Pendlare och predikanter i Sydafrika besvikna: ”Det är ingen skadlig kultur. Det är en kultur som borde omfamnas eftersom den gör oss unika som sydafrikaner.”

Både predikanter och pendlare upprörs över det nya förbudet, som införts för att inte störa resenärer i de nya, öppnare, vagnar som satts in i Johannesburg.

Att människor sjunger och ber på tågen är inte någon ovanlig syn i Sydafrika, och många pendlare ser det som en del av sin vardag. Därför blev besvikelsen stor när det visade sig att böner och predikan är helt förbjudna i de nya vagnar som trafikerar linjen mellan Park Station i Johannesburg och Naledi i förstaden Soweto.

– Folk får sin andliga näring på väg till jobbet. De som predikar på tågen motiverar människor, säger Phumulani Ndlovu, från pendlarföreningen United Commuter Voice, till tidningen Sowetanlive.

– Det är en kultur som tågresenärerna är vana vid, och det är ingen skadlig kultur. Det är en kultur som borde omfamnas eftersom den gör oss unika som sydafrikaner.

Inte lämpade för bön

Tony Games, marknads- och kommunikationschef vid Prasa, Sydafrikas motsvarighet till SJ, säger att de nya tågen inte är lämpade för bön.

– I de gamla tågen höll sig kyrkorna till en vagn. Men nu är passagen öppen mellan vagnarna och man vill inte att människor i alla sex vagnar ska störas av sång och bön, säger han till Sowetolive.

Dessutom, påpekar han, håller sig inte de bedjande till att sjunga och be, utan dansar och bankar på tågens väggar.

– Vi försöker fostra ett nytt beteende. Det är ett nytt system, ett nytt tåg.

Ellie Chauke berättar för Sowetolive att säkerhetsvakter stoppat henne mitt i en predikan häromdagen.

– Jag predikar varje dag, berättar om Jesus för människor. Jag själv tog emot evangeliet på tåget. Men jag kommer att lyda. Bibeln säger till mig att lyda myndigheterna.

Också Nimrod Buthelezi, som predikat på tågen sedan 1991, är besviken.

– Predikan på tågen förenade människor. Våra vagnar var trygga och ingen rånades, säger han.


Fler artiklar för dig