Nyheter

Femton döda i Sydafrika efter dop förra helgen

Överlevande: “Pastorn sa att vattnen skulle lugna sig om vi bad”

Antalet dödsoffer efter förra helgens dop i en flod i Johannesburg förra helgen steg på torsdagen från 14 till 15. Uppgifter kommer nu om hur församlingsledaren förmått tveksamma troende att stiga ner i floden med löfte om att Gud skulle stilla vattnet.

Dagen skrev tidigare i veckan om hur en störtflod svepte med sig människor som stigit ner i Jukskei-floden i närheten av Bramley Park i Johannesburg i lördags för att låta sig döpas.

Fjorton människor påträffades döda under de närmaste dagarna. På torsdagen uppgavs ytterligare en avliden ha påträffats, tre kilometer från platsen för dopet. Det rapporterar bland annat East Coast Radio i Johannesburg. Nu saknas en person, en tre månader gammalt litet barn, enligt räddningsarbetarna.

Polisen har öppnat en förundersökning om händelsen och söker efter mannen som ledde gruppen. Han sågs direkt efter den tragiska olyckan men förefaller hålla sig gömd sedan dess, skriver The Sowetan.

Trettio skulle döpas

En 20-årig ung man som överlevde störtfloden, Tshepang, berättar för Eyewitness News att hans mor tagit med honom, hans yngre syster och en granne till dopceremonin.

Ledaren ville att hela gruppen, på omkring 30 personer, skulle stiga ner i vattnet samtidigt.

– Det regnade men pastorn sa att vi skulle kliva in ändå, och lovade att om vi bad skulle vattnen lugna sig. Men vatten lugnade sig inte, säger Tshepang.

– Vattnet steg och några lyckades ta sig upp. Andra togs av strömmen.

Tshepang säger att hans syster drogs upp av en vän som kort därpå sveptes med av vattenmassorna själv och omkom.

Själavård i hemmet

Inte bara polisen utan även medier söker nu mannen som ledde dopceremonin.

Kind Kupe är zimbabwier, skriver The Sowetan, och erbjuder bön och själavård i sitt hem i Alexandra i Johannesburg.

– Varje lördag brukade han gå med sina “klienter” antingen till bergen eller till floden för att be. Jag har varit med några gånger, och han har hjälpt många, säger dottern till mannens hyresvärd.

Hon berättar att Kind Kube ofta smörjde människor med ägg och mjölk, och sedan sköljde bort det i floden.

En man som brukade gå till Kind Kupe har svårt att ta in det som hänt.

– Jag visste inte vad som hänt. Den mannens profetiska gåva är så stark, så jag är chockad över att han inte förstod vad som skulle hända, säger han till The Sowetan.

Johannesburgs kommission för skyddet av kulturella, religiösa och språkliga grupper beklagar händelsen.

– Kommissionen vill uttrycka att religiösa grupper har rätt att utöva sin tro och sina ritualer, så som dop i vatten. Men detta utövande måste ske under större ansvar från ledarnas och de troendes sida, säger kommissionen enligt tidningen.

Fler artiklar för dig