Nyheter

Efter gängvåldet i Södertälje ber kardinalen om särskilt beskydd för staden

Firar gudstjänst med kaldeisk biskop och hedrar irakisk martyr. Katolske biskopen: “Det är helt naturligt när Södertälje har drabbats så hårt, att vi ber om Jungfru Marias hjälp och skydd.”

Sveriges katolska biskop Anders Arborelius ber vid en gudstjänst på torsdagen om särskilt beskydd för Södertälje av Jesu moder Maria.
Anledningen är bland annat det gängvåld som drabbar stadens invånare, förklarar stiftet.

Den 8 december är den dag på året när Katolska kyrkan firar ”jungfru Marias fullkomliga renhet som Jesu mor”. Denna dag för fem år sedan invigdes dessutom de kaldeiska katolikernas kyrka, Jungfru Maria kyrka, i Hovsjö i Södertälje.

Av den anledningen kommer stiftets biskop, kardinal Anders Arborelius, att på torsdagskvällen fira en särskild gudstjänst i kyrkan tillsammans med den kaldeiske katolske biskopen i Skandinavien, Saad Hanna.

Efter gudstjänsten, skriver stiftet på sin Facebook-sida, “viger de staden till jungfru Maria”. Det betyder att man ber om Marias särskilda förböner för staden.

“Anledningen är bland annat det gängvåld som drabbar stadens invånare,” skriver stiftet.

– I tider av våld, förtryck och mord och allt elände, vänder vi oss alltid till jungfru Maria och ber om hennes beskydd, säger Anders Arborelius till Dagen.

– Och därför är det helt naturligt att, när Södertälje har drabbats så hårt, att vi behöver och ber om Jungfru Marias hjälp och skydd för alla som har drabbats av denna situation i vårt kära Södertälje.

Gjort samma med Ukraina och Ryssland

I mars kungjorde påve Franciskus att han på ett liknande sätt skulle “viga” Ryssland och Ukraina till jungfru Maria, och därmed be om särskilt beskydd över länderna. Det berättade bland annat Katolskt Magasin.

Jungfru Marias kaldeiska katolska kyrka i Hovsjö, Södertälje.

De två biskoparna kommer också att välsigna en bild av den kaldeiske präst Ragheed Aziz Ganni, som kan komma att helgonförklaras som martyr av katolska kyrkan. Fader Ragheed var under många år verksam som präst i Sverige, men återvände till Irak efter Saddam Husseins fall 2003. Där mördades han 2007 i staden Mosul, tillsammans med tre medarbetare, efter att ha vägrat omvända sig till islam.

“Hur skulle jag kunna stänga Guds hus?” ska Ragheed Aziz Ganni ha sagt till de väpnade männen, som började med att fråga varför han inte stängt sin kyrka, skriver bland annat nyhetsbyrån CNA.

Fördömt våldet

Södertäljes kyrkor och kommunen har tidigare i höst gått samman för att fördöma våldet efter den senaste tidens skjutningar.

I oktober genomförde kommunen, kyrkorna och föreningslivet en gemensam manifestation på Stora torget.

– Det är jätteviktigt att civilsamhället och kyrkor aktivt och tydligt tar ställnings mot våldet genom att prata om vad som händer. Låt det här bli en dag för en tryggare och ljusare framtid för våra barn. Vi vill samverka med alla goda krafter i Södertälje för att få slut på detta meningslösa våld, sa Besim Aho, ordförande i S:t Jacobs församling i Södertälje, i ett pressmeddelande från kommunen.

Fler artiklar för dig