Nyheter

Präst fick avhugget åsnehuvud - nu försvarar kyrkan sig mot maffian

Biskop: “Man kan inte samtidigt vara både en oärlig medborgare och en kristen”

Mord och avhuggna hästhuvuden förekommer inte bara i biofilmer om den italienska maffian. I södra Italien har präster som gått mot camorran mördats eller hotats till livet, och en del har fått fira gudstjänst med livvakter vid sin sida. Nu ska Katolska kyrkan försöka göra mer för att stötta sina präster.

Han har kallats “maffians första kristna martyr”. Den sicilianske prästen Giuseppe “Pino” Puglisi, känd för sina predikningar mot maffian, sköts i ryggen utanför sitt hem i Palermo i september 1993. Året därpå sköt camorran, den lokala maffian, ihjäl fader Giuseppe Diana när han höll på att förbereda en gudstjänst i sin församling utanför Neapel.

Det är Crux Now som berättar om några av de präster som de senaste 30 åren fått betala ett högt pris för att gå emot den organiserade brottsligheten i södra Italien.

Och så sent som 2016, i en händelse som påminde om en filmscen i filmen Gudfadern, fann fader Antonio Aguanno, i Vita på Sicilien, ett avhugget åsnehuvud i en plastsäck vid ingången till sin kyrka, vilket bland annat Tidskriften Time skrev om. Det Antonio Aguanno gjort då var att fördöma maffian och mana till fred efter flera våldsincidenter i området.

Inte omsatts i predikan

Katolska kyrkan har inte hållit tyst om våldet, och 1982 publicerade biskoparna i Kampanien, eller Campania som det heter på italienska, dokumentet Av kärlek till mitt folk kan jag inte tiga. På den tiden rasade en blodig kamp mellan olika grupper och så kallade klaner inom camorran i regionen.

Fyrtio år senare inrättar biskoparna nu enheter i alla Kampaniens stift som ska “stötta prästerna, lyssna till dem och vägleda dem” i deras arbete för att gå emot den organiserade brottsligheten.

Visserligen är inte våldsdåden lika spektakulära i dag. Men den organiserade brottsligheten genomsyrar fortfarande delar av samhället och skrämmer kritiker till tystnad. Alla kyrkans fördömanden och uttalanden om maffian och korruptionen har heller inte “på ett adekvat sätt omsatts i predikan”, sa biskop Antonio Di Donna, som leder Kampaniens biskopar, vid en konferens i Rom nyligen.

– Vi måste börja från början och upprepa i vårt budskap att man inte samtidigt kan vara både en oärlig medborgare och en kristen, sa Antonio Di Donna enligt Crux Now.

---

Fakta: Camorran

  • Camorra är namnet på en italiensk maffiaorganisation, främst i regionen Kampanien.
  • Den har under många årtionden styrt eller haft inflytande över områden som drog- och vapenhandel men också illegal sophantering.

---

Fler artiklar för dig