Nyheter

Hon vill att storskalig miljöförstöring ska bli ett brott

Ekologen Pella Thiel får Martin Luther King-priset 2023: Svenska kyrkan har ett mandat som få att bidra till förändring

Ekologen och aktivisten Pella Thiel får Martin Luther King-priset 2023 för sin envisa kamp “för en planet där människor och natur lever i harmoni”.
– Människans relation med naturen är en fråga med existentiella dimensioner och ett viktigt steg på vägen är därför att samla religionerna bakom detta förändringsarbete, säger hon.

Dagen får tag på Pella Thiel precis innan hon åker till det FN-möte om biologisk mångfald som inleds på onsdagen i Montreal i Kanada. Hon har engagerat sig i frågor om klimat, miljö och hållbarhet under hela sitt liv. Bland annat är hon sedan 2016 sakkunnig i FN-programmet Harmony with Nature.

När hon ombeds presentera sig väljer hon två jordnära uttryck: heltidsaktivist och deltidsbonde:

– Jag bor på en gård på Ingarö i Stockholms skärgård, ett småbruk med djur och grönsaksodlingar. För mig är det viktigt att i mitt dagliga liv praktisera något av det jag jobbar för, även om det sker i mindre skala. Jag behöver kontakten med jorden, förklarar hon.

Många järn i elden

För tillfället arbetar hon med ett dialogverktyg för omställning i samarbete med Kungliga tekniska högskolan i Stockholm och Uppsala universitet. Hon är även aktuell med en nyutkommen bok “Naturlagen – naturens rättigheter och människans möjligheter” som hon skrivit tillsammans med Henrik Hallgren.

Högt på agendan står också Faith for ecocide law, en plattform som hon varit drivande bakom och vars mål är att “samla religionerna bakom ekocid som internationellt brott”. Ekocid, eller storskalig miljöförstöring, är ett område hon intresserar sig mycket för.

Men vad har ekocid med tro, kyrka och religion att göra? Pella Thiel förklarar att hon under årens lopp fått upp ögonen för vilken inverkan kristen tro kan ha i detta sammanhang.

– Många människor runt om i världen har en tro på något. Faith for ecocide law är ett sätt att ta den existentiella dimensionen på allvar för att uppnå verklig förändring, säger Pella Thiel.

Brott mot freden

Syftet är att infoga ekocid, alltså storskalig miljöförstöring, i samma ramverk som folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser:

– De så kallade brotten mot freden är sedan många år listade inom ramen för Internationella brottmålsdomstolen i Haag, Nederländerna. Att införa ekocid som internationellt brott skulle innebära ett skydd av de mänskliga rättigheterna, eftersom människor alltid är beroende av ekosystem, resonerar Pella Thiel.

På det nationella planet strävar hon efter att förmå den svenska regeringen att ta ledartröjan för internationell lagstiftning. Men politiker är ofta svåra att övertyga, anser hon. Dessutom står ekonomiska intressen ofta i vägen.

– Hållbarhets- och klimatfrågorna blir tyvärr ofta polariserande och därför jobbar jag och många andra med att söka breda allianser. Och på den punkten är kyrkorna viktiga aktörer som kan göra skillnad, säger hon.

Pella Thiel.

Hur ser ditt eget förhållande till kyrkan ut?

– Jag gick ur Svenska kyrkan för länge sedan, men gick med igen när jag upptäckte att kyrkan tar dessa frågor på allvar. Svenska kyrkan har som få andra ett mandat att behandla omställningsfrågorna ur ett värderingsperspektiv, vilket är nödvändigt.

– Samhället behöver prioritera naturen i mycket högre grad än i dag. Jag är glad att Sveriges biskopar har ställt sig bakom frågan om ekocid som internationellt brott.

Intresse från näringslivet

Vid sidan om kyrkorna är näringslivet en nyckelspelare som hon vill få med i matchen. Hållbara företag är ett koncept hon tror på, även om mycket återstår att göra.

– Vi ser definitivt ett intresse från det svenska näringslivet. Om företagen hakar på i stor utsträckning tror jag att politikerna vågar lagstifta, betonar Pella Thiel.

Hur känns det att få Martin Luther King-priset?

– Det känns alldeles överväldigande att ta emot ett pris i Martin Luther Kings namn. Hans vision om ett värdigare samhälle, där jämlikhet och rättvisa råder är mer aktuell än någonsin. I dag behöver drömmen även inkludera den levande helhet vi är en del av. Jag önskar att fler kan våga drömma så stort.

Martin Luther King-priset 2023 delas ut den 16 januari i Norrmalmskyrkan i Stockholm. Årets pris är det sjuttonde i ordningen och bakom utnämningen står Equmeniakyrkan, Kristna fredsrörelsen och Sveriges kristna råd.

---

Fakta: Martin Luther King-priset

  • Delas ut årligen sedan 2005.
  • Instiftat av Equmeniakyrkan, Kristna fredsrörelsen och Sveriges kristna råd.
  • Några tidigare pristagare: Mikael Wiehe, Margareta Ingelstam, Annika Spalde, Martin Smedjeback, Martin Schibbye och Extinction Rebellion Sverige.
  • 2023 års pristagare är ekologen Pella Thiel.
  • Delas ut den 16 januari i Norrmalmskyrkan i Stockholm.
  • Juryns motivering: “Petra Thiel tilldelas Martin Luther King-priset 2023 för sitt outtröttliga arbete för skapelsen och livets förutsättning på vår planet. Hon är en röst för alla hotade arter i den snabbt krympande biologiska mångfalden. Pella Thiel har även grundat End Ecocide Sweden för att göra ecocid till ett internationellt brott i samma klass som folkmord och krigsbrott. Hon har också tagit initiativ till Faith Voices för Ecocide Law, ett unikt samarbetsprojekt mellan religioner och trossystem. Pella Thiels arbete visar på kraften när personlig övertygelse omsätts i samhällsförändring. Vi uppmärksammar hennes kunskap, nätverksbyggande och pedagogik. Vi vill lyfta hennes mod och ickevåldsliga envishet, att under lång tid kämpa för fred på jorden. Den vision som driver Pella Thiel är en planet där människor och natur lever i harmoni och där människans destruktiva roll under antropocen är ett minne blott: From harm to harmony!”

---

Fler artiklar för dig