Nyheter

Nya ledare för svenska center i Jerusalem: ”Det som sker här är på riktigt”

Från två kanonlägen i staden styr direktorerna Hjälm och Palm Sveriges kristna verksamhet i Jerusalem. De nytillträdda ledarna vill verka för dialog och utbildning i den heliga stadens religiösa och politiska getingbo.

JERUSALEM. Sveriges två kristna hus i Jerusalem har fått nya ledare. Anna Hjälm är direktor på Svenska teologiska institutet (STI) medan Nina Palm har samma jobb på Bildas studiecenter.

Båda är Jerusalemveteraner med många tidigare besök och vistelser i staden bakom sig – och båda ser fram emot att utveckla och fördjupa verksamheten på sina respektive institutioner vilkas kurser och resor gått lite på sparlåga under pandemin.

Dagen möter de båda ledarna på Bildas takterrass med panoramautsikt över Tempelberget och andra omstridda platser i Jerusalems muromgärdade gamla stad. Tidigare samma dag har bomber detonerat på två busshållplatser i staden med två israeliska dödsoffer och tiotals skadade som följd. Ingen organisation tog på sig ansvaret, men palestinska grupper som Hamas och Islamiska Jihad hyllade terrordåden.

JERUSALEM. Bildas kristna studiecenter i Jerusalem.

– Det är fantastiskt att leva här, men det kräver att man har hjärnan och hjärtat påslagna hela tiden. Som i dag när det händer något. Man måste se och orka förstå smärtan bland dem som drabbats och i hela samhället, säger Anna Hjälm.

– Det är speciellt att bo här. Jag känner mig inte rädd men är uppmärksam. Det som sker här är på riktigt, det är allvar. Vi lever med den militära och polisiära närvaron, säger Nina Palm.

Många studieresor

STI, som ägs av Svenska kyrkan, är ett akademiskt orienterat studieinstitut med kurser och gästföreläsare, medan Bilda bygger på en frikyrklig folkbildningstradition – som i dag också omfattar både den katolska och ortodoxa bildningstraditionen – och bland annat fungerar som resurs för besökande resegrupper.

STI ska enligt sitt uppdrag vara inriktat på religionsteologi och religionsmöte, särskilt mötet mellan kristendom och judendom, samt på ekumeniska kontakter med lokala kristna. Bildas studiecenter fokuserar på studieresor och på kontakter med de lokala kyrkorna.

Båda institutionerna är strategiskt belägna på klassiska adresser i staden. Även om den svenska kristenheten kanske inte har satt några outplånliga spår i Jerusalem sedan Heliga Birgittas besök på 1300-talet – konkurrensen är stenhård – utgör dess fastigheter i alla fall en imponerande närvaro.

Mäklare brukar tala om “location” (läge) som helt avgörande och de svenska husen har verkligen kanonlägen.

STI ligger sedan 1951 på Profeternas gata, en gång Jerusalems mest prestigefyllda adress, mellan de ultraortodoxa judiska kvarteren i Mea Shearim och affärsstråket Jaffagatan. I Tabors hus, en arkitektonisk pärla som röstats fram som “Jerusalems vackraste hus” i en lokaltidning.

Porten till Svenska teologiska institutet, STI, i Jerusalem.

Bildas namnskylt är sedan 1991 det första invånare och besökare ser när de kommer in i gamla staden genom Jaffaporten, den kanske mest berömda av Jerusalems sju portar. Om Jerusalem är världens centrum, som många hävdat genom åren, är just detta område innanför porten Jerusalems centrum.

– Det här är en fantastisk arbetsplats. Jag sitter och tittar i fönstret på den uppsjö av olika människor som passerar Jaffaporten. Pilgrimer, turister, processioner på väg till Västra muren och al-Aqsamoskén. Fromma som kommer för att be och människor som vill uttrycka nationalism och politisk övertygelse, säger Nina Palm.

– STI är en oas, Tabors hus är en gåva. Bara känslan att kunna gå in på gården och få lite tid för sig själv. Det är en trygg plats, människor som kommer på besök kan känna sig trygga i dialog och samförstånd, säger Anna Hjälm.

Anna Hjälm, 45, som doktorerat i kulturgeografi, har varit ekumenisk följeslagare på Västbanken och på Svenska kyrkans uppdrag jobbat för Kyrkornas världsråd i Jerusalem. De senaste åren har hon arbetat med bland annat religionsdialog och interreligiös praktik i Svenska kyrkan.

JERUSALEM. Svenska direktorer i Jerusalem: Fr v Nina Palm på Bildas studiecenter och Anna Hjälm på Svenska teologiska institutet.

Nina Palm, 56, med bakgrund som religionsvetare har arbetat i ledande befattningar för Bilda, som tidigare hette Frikyrkliga studieförbundet, i många år. Som resepedagog har hon lett ett 30-tal studieresor till Jerusalem genom åren. De senaste åren har hon varit verksamhetschef på Hassela Solidaritet i Malmö.

– Jag är intresserad av samhälle, religion, folkbildning och resande. När jag 1997 klev in här första gången kände jag att här vill jag jobba. Nu är det dags, säger Nina Palm.

De båda direktorerna understryker att de vill bygga vidare på sina företrädares arbete.

JERUSALEM. Nina Palm, direktor på Bildas studiecenter i Jerusalem.

– Vi tar emot många olika grupper, till exempel från folkhögskolor, församlingar, ortodoxa kristna. Vi är väldigt ordtunga så jag vill utveckla metoderna med resor som fokuserar på bild och musik, säger Nina Palm.

– STI är en resurs för kyrkan. Här får man lära, gnugga, tänka tillsammans och träffa och höra alla Jerusalems röster. Vi ger människor Jerusalems platser i kombination med forskning och folkbildning, säger Anna Hjälm.

Uttryckte farhågor

STI hamnade i en kontrovers häromåret när dåvarande professorn i religionsteologi, Jesper Svartvik, expert på religionsdialog mellan kristna och judar, med placering på STI och Lunds universitet tvingades bort från sin tjänst, enligt egen och andra bedömares uppfattning. Något som Svenska kyrkan och Lunds universitet förnekade. Det här ledde till att många uttryckte farhågor för att kompetensen för dialog mellan kristna och judar skulle urholkas på STI. En livlig debatt om detta rasade i Kyrkans Tidning.

Anna Hjälm påpekar att det här skedde före hennes tid och hävdar att det är en “missuppfattning” att dialogen mellan kristna och judar på STI skulle minska. Hon säger att ett etablerat samarbetsavtal mellan STI och Centrum för teologi och religionsvetenskap (CTR) i Lund är en “garanti för att kompetensen ska upprätthållas”.

– Vi har gästforskare på plats, det kommer nya till våren. På STI är dialogen mellan kristna och judar fortfarande en hörnsten. Den är avgörande för att vi ska finnas här, säger hon.

---

Fakta: På Profeternas gata

  • Svenska kyrkan driver Svenska teologiska institutet (STI) i Jerusalem. Det är ett teologiskt studieinstitut med inriktning på religionsteologi och religionsmöte, särskilt dialog mellan kristendom och judendom, samt på ekumeniska kontakter med lokala kristna. STI, som ligger i Tabors hus på Profeternas gata sedan 1951, ger kurser för studenter samt teologer, präster och andra anställda inom Svenska kyrkan och dess samarbetspartners runt om i världen. STI:s kaplan är ansvarig präst i den gudstjänstfirande svenska församlingen i Jerusalem.

---

---

Fakta: Vid Jaffaporten

  • Studieförbundet Bilda driver ett kristet studiecenter i Jerusalem sedan 1991. Den centrala uppgiften är att vara resurscenter för de 20-30 studieresor som Bilda arrangerar varje år. Många genomförs med lokala grupper som förberett sig i en studiecirkel, andra resor görs i samarbete med skolor och organisationer. Studiecentret fungerar som kontakt med lokala kristna samt som mötesplats för svenskar i Jerusalem, bland annat med en frukostklubb.

---

Fler artiklar för dig