Lite trött men väldigt nöjd. Så beskriver Martin Modéus känslan efter att ha välkomnats som Svenska kyrkans nye ärkebiskop i Uppsala domkyrka på söndagen.
För Dagen avslöjar han också sin främsta önskan för den kommande julen.
Uppsala domkyrka var full av både människor och förväntan när Martin Modéus höll sin första gudstjänst som ärkebiskop andra söndagen i advent. På plats var kungen och drottningen, liksom företrädare för regeringen och för andra trossamfund.
I början av högmässan, som direktsändes i SVT, tog Martin Modéus emot ärkebiskopskorset av biskop Karin Johannesson, biskopsstaven av domprost Annica Anderbrant och ärkebiskopsbeviset av biskop Åke Bonnier.
I sin predikan anknöt han sedan till Markusevangeliets berättelse om hur Jesus, som ärkebiskopens sa, “stiger ut ur skuggorna och börjar sin offentliga tjänst”.
– Det finns en frihet och en lätthet i Jesus vars eftersmak når in i vår tid. Vi möter inte en löst hängande lära i en udda religiös personlighet. Han är en levande människa som är det han säger, som låter detta goda bli till runt omkring sig, sa ärkebiskopen.
– I händelse efter händelse vågar människor tala sanning om sina liv, och de blir befriade från bojor av olika slag: materiella, existentiella, religiösa eller som har med hälsan att göra.
Nere på reservbatteriet
Senare på eftermiddagen får Dagen ett kort samtal på telefon med en mycket glad men också lite medtagen ärkebiskop.
– Jag mår alldeles utmärkt! Men det är klart jag är nere på reservbatteriet, säger Martin Modéus.
Medieuppbådet har varit ansenligt, liksom intrycken från dagens många möten. På frågan om det finns något särskilt som Martin Modéus tar med sig från dagen, svarar han först att “det var en helhetsupplevelse”.
– Men förbönerna och den stora uppslutningen vid gudstjänsten vill jag nog nämna. Och inte minst att hela den världsvida kyrkan blir synlig vid ett sånt här tillfälle, genom att det finns personer från när och fjärran på plats.
Traditionsenligt bjuds det på både ståt och prakt när en ärkebiskop tillträder. Själv pekar han helst på en annan: det valspråk Martin Modéus valt är “Levande tillsammans med Kristus”, hämtat ur Efesierbrevet 2:4–6.
Lejonet och lammet
Han har också fått välja vilka bilder som ska finnas med på hans vapensköld, utöver de fält som historiskt representerar ärkebiskopen: ett kors av guld på röd bakgrund.
Han valde ett lejon och ett lamm.
– De ska påminna om Jesajas gudsrikesvision, där han beskriver hur rovdjur och tamboskap ligger tillsammans i fred, säger Martin Modéus.
– I mitt heraldiska vapen står de upp, som en indikation om att vi är på väg dit, även om vi inte är framme ännu. Här råder både strid och fred, och som biskop måste man kunna hantera båda delar. Och att fälten är åtskilda åt symboliserar de broar som det är så viktigt för en biskop att bygga.
Nu stundar en tid av både vardag och fest, även om nye ärkebiskopen ännu inte vet med bestämdhet hur hans egen jul kommer att se ut. Men vad som står överst på önskelistan råder ingen tvekan om.
– Jag skulle önska att världen kunde ta några steg mot en lägre anspänning, större tolerans och större öppenhet för varandra. Det är det som bränner i hjärtat och det är dessutom en stor del av julens budskap.
Hälsning på Facebook
En person som inte kunde vara med under gudstjänsten var statsminister Ulf Kristersson (M). I ett Facebook-inlägg förklarade han att han är förkyld, och publicerade det tal han som ny regeringschef planerat att hålla “till en lika nyinstallerad svensk ärkebiskop”.
Ulf Kristersson inleder med att berätta att hans hustru “bara är veckor ifrån att själv prästvigas” och om hur han själv bestämde sig för att i mogen ålder återinträda i det samfund han lämnat som 18-åring.
“Sedan dess är jag både supporter och medlem. I medgång och motgång. När jag håller med kyrkans företrädare och när jag funnit skäl att säga ifrån. Lite grann som i nöd och lust. Hustrun frågar ibland om jag dessutom numera är troende – och jag brukar svara att jag i vart fall tror på Strängnäs domkyrka,” skriver Ulf Kristersson.
Mot slutet av talet riktar han sig direkt till Martin Modéus, önskar honom lycka till och poängterar att de båda bär ansvar, om än “helt olika sorters ansvar” för Sverige.
“Vi har båda starka övertygelser. Och vi är båda besjälade av att göra det bästa vi kan för människor i gemenskap med varandra. Min dörr kommer alltid vara öppen för samtal,” avslutar Ulf Kristersson.
[ Nye ärkebiskopen: Satt i skogen och talade med Herren under valdagen ]
Svenska kyrkans relevans
Samma dag, på söndagen, publicerade Dagens Nyheter en debattartikel där Martin Modéus förklarar sin syn på Svenska kyrkans relevans i ett, åtminstone på ytan, sekulariserat Sverige.
“Går det att se en konstruktiv framtid för Svenska kyrkan i dagens samhälle? Som tillträdande ärkebiskop är jag övertygad om att svaret är ja,” börjar han.
Martin Modéus motiverar sitt svar bland annat med att den rikstäckande kyrkan ger Sverige en andlig och diakonal “infrastruktur”.
Dessutom erbjuder kyrkan, menar han, verktyg för att brottas med “etiska förhållningssätt, livsmening, föreställningar om vad som händer efter döden” och ett språk som gör det möjligt “att hantera mänskliga och djupa erfarenheter av gott och ont, kärlek och rättvisa, skuld och förlåtelse”.
Men kyrkan har också en plats “i det lokala samhällsbygget”, där den ska samverka med människor både med och utan en religiös tro. Två frågor lyfter Martin Modéus fram som särskilt relevanta för kyrkan:
“Under en kort tid lever vi på denna jord och förvaltar den för att kunna ge den vidare till kommande generationer. Klimatkrisen och flyktingkriserna är andliga eftersom de berör människolivets grundbetingelser, sådant som ansvarstagande, gästfrihet och rättvisa,” skriver han.
---
Fakta: Välkomstgudstjänsten
- Den 4 december välkomnades biskop Martin Modéus som Svenska kyrkans nye ärkebiskop.
- Han valdes den 8 juni och blir den 71:a ärkebiskopen i Uppsala sedan den förste ärkebiskopen Stefanus, år 1164.
- Högmässan i Uppsala domkyrka firades med en ekumenisk, internationell och interreligiös närvaro.
- Bland de inbjudna gästerna fanns Deras Majestäter Konungen och Drottningen och statsråd Jakob Forssmed (KD).
- Martin Modéus ledde högmässan under medverkan av biskopar och ledare för ekumeniska organisationer från olika delar av världen.
- Uppsala Domkyrkokör och Collegium Cantorum sjöng under ledning av Milke Falk och Ulric Andersson. Andrew Canning var organist.
- Gudstjänsten kan ses på SVT Play.
---
[ Vem är Martin Modéus? Tio frågor på djupet om tro, Bibeln och mirakler ]