Nyheter

Inga bidrag till Auschwitzresor - efter medieuppmärksamhet agerade ministern

Statsrådet ringde Willy Silberstein efter att det uppmärksammats att regeringens budget inte innehöll fortsatt bidrag till hågkomstresor

Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA), är “mycket försiktigt optimistisk” om att regeringen kommer att ge fortsatt stöd till hågkomstresor för svenska skolor. Detta trots att budgeten inte innehöll några förnyade bidrag.

Regeringens budget innehöll inget fortsatt bidrag till den fleråriga satsning på skolresor till framför allt Auschwitz som kunnat genomföras tack vare Svenska kommittén mot antisemitism SKMA.

Men efter att frågan uppmärksammats i medier, först genom tidningen ETC, lovade kulturminister Parisa Liljestrand (M) ett “större paket i arbetet mot antisemitism”.

“Jag kan redan nu säga att det kommer ingå en ny satsning på hågkomstresor. Det är en självklarhet. I dag har jag pratat med Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism och berättat detta,” skrev statsrådet på Instagram på lördagen.

Studieresor till Auschwitz

SKMA har sedan 2014 fått statsbidrag för att informera lärare och högstadieelever om Förintelsen, antisemitism och rasism. Ett treårigt bidrag som infördes 2018 gällde studieresor till Förintelsens platser i Polen, framför allt Auschwitz. Det förlängdes på grund av pandemin till och med 2022.

– Vårt bidrag har förlängts varje år sedan 2014 och vi hade stora förhoppningar om att det skulle bli så också i år. När det inte blev så blev vi oroliga, och när ETC hörde av sig stod vi i begrepp att kontakta regeringskansliet, säger SKMA:s ordförande Willy Silberstein till Dagen.

Enligt SKMA deltog runt 750 elever och 200 lärare i det som kallas hågkomstprojektet mellan 2018 och 2021.

– När vi utvärderar de här resorna, som också omfattar utbildning, ser vi att de får ett oerhört gott betyg, av både lärare och elever. De gör ett djupt intryck och vi tror att de kan påverka under mycket lång tid, säger Willy Silberstein, som noterar att många elever har mycket liten kunskap om Förintelsen.

– Vi önskar att det här arbetet inte skulle behövas. Men nu gläds vi ändå åt att det verkar bli en fortsättning på hågkomstprojektet, säger han.

Fick ingen förklaring

Kulturminister Parisa Liljestrand ringde själv upp Willy Silberstein under lördagen för att berätta att det blir en fortsatt satsning på hågkomstresor.

– Men jag fick ingen förklaring till varför de inte finns med i budgeten, och det är märkligt tycker jag. Mitt intryck är att det blev stressade av debatten i medier, säger Willy Silberstein till Dagen.

– Det är oerhört glädjande att det kommer ett utökat paket mot antisemitism, även om vi inte vet något om omfattningen när det gäller hågkomstresorna. Men just nu är jag mycket försiktigt optimistisk.


Fler artiklar för dig