Nyheter

Förhoppningar om ny pastor efter tufft år

Ordföranden: Polariseringen har minskat, men saker kvar att jobba med - Carin Dernulf är en brobyggare

Efter en kämpig period i Immanuelskyrkan i Stockholm knyter både den internationella gruppen och församlingsledningen förhoppningar till föreslagna pastorn och föreståndaren Carin Dernulf. I helgen provpredikar hon i församlingen inför omröstningen den fjärde advent.

Det handlar om Equmeniakyrkans största församling i landet, Immanuelskyrkan i centrala Stockholm, med drygt 1 400 medlemmar. Den föreslagna nya pastorn Carin Dernulf har tidigare varit föreståndare i sju år för Centrumkyrkan i Sundbyberg, en församling som kallar sig “ekumenisk frikyrka”, och är fristående från samfund samt känd för att ha grundats av pastor Stanley Sjöberg.

– Hon är en brobyggare över olika grupper och perspektiv, säger Greger Hjelm, styrelseordförande i Immanuelskyrkan.

Nu senast har Carin Dernulf varit generalsekreterare för ungdomsorganisationen Equmenia inom Equmeniakyrkan, vilket församlingsledningen pekar på som en viktig kompetens för att nå den unga generationen, något Immanuelskyrkan haft svårt med. Hon har genom åren också figurerat som talare vid frikyrkliga sommarkonferenser som Hönö, Torp och Gullbrannafestivalen.

Vill inte intevjuas i nuläget

Dagen har varit i kontakt med Carin Dernulf som dock inte vill låta sig intervjuas innan Immanuelskyrkan den 18 december har tagit ställning till hennes namn och församlingsstyrelsens förslag.

Greger Hjelm, ordförande i Immanuelskyrkan Stockholm.

– Vi tror och hoppas mycket på att Carin Dernulf ska bli en viktig kraft framåt. Vi har varit utan ordinarie föreståndare i ett år snart, och det har varit tuffa år med pandemin. Både personal och församling behöver nu en tydlig andlig och teologisk ledare som hjälper oss att ta steg framåt, säger Greger Hjelm, som också betonar Dernulfs erfarenheter av arbete i en församling med flera olika språkgrupper.

Tillitsbrist och polarisering

Det är mellan delar av den engelskspråkiga internationella gruppen i Immanuelskyrkan och församlingsledningen som det under en längre tid har rått vad som beskrivits som “allvarlig tillitsbrist”, “polarisering” och “spänningar kring värdegrunden”, något som Dagen rapporterade om i våras, och som bland annat fick till följd att den tidigare pastorn för internationella gruppen, Chris Peterson, sade upp sig och lämnade sitt uppdrag under oklara omständigheter.

Gruppen är en av de större i Immanuelskyrkan, med cirka 40 nationaliteter, och beskrivs som mer proklamerande, betonande av Bibeln och lovsjungande jämfört med den svensktalande delen, som ofta framställs som öppen, liberal och mer lågmält liturgisk.

Hur är läget kring detta i dag?

– Från min utgångspunkt tycker jag att polariseringen har minskat, liksom bristen på tillit. Men vi har samtidigt en hel del kvar som vi behöver jobba med, säger Greger Hjelm.

Han förklarar att han själv och församlingsledningen har försökt att vara mer synliga bland medlemmarna för att bygga förtroende och föra dialog. Vidare att man har tagit fram ett värdegrundsdokument för nya medlemmar (detta är dock inte offentligt), liksom man har fört samtal med internationella gruppens verksamhetsråd.

– I vår brokiga miljö av mångfald måste vi samtidigt kunna sätta gränser och vara tydliga ibland. Det gäller till exempel kring våra demokratiska arbetsformer, att det är församlingsmötet som fattar beslut, som en del i den internationella gruppen har varit ovana med.

– Eller att man måste ha respekt för våra vägval kring att viga samkönade par. Varje enskild medlem måste inte tycka så, men man måste acceptera att vi som församling tycker det, säger Greger Hjelm.

Flera pastorsbyten i internationell grupp

När Dagen pratar med ett par personer i den engelskspråkiga gruppen, som dock vill vara anonyma, så bekräftas bilden att det finns saker kvar att jobba med. Just nu sker återigen ett pastorsbyte i den internationella gruppen, då en tillfällig pastor slutar efter några månaders tjänstgöring, och en ny tillfällig person kommer in. En ny permanent pastorsrekrytering hoppas man här på till sommaren, enligt församlingens styrelse.

Mängden utrymme för hbtq-frågorna i relation till de kristna tron i församlingens profilering är fortfarande ett spänningsfält hos en del. Liksom graden av frihet och eget ansvar för den engelskspråkiga gruppen. Enligt uppgift till Dagen har samtidigt medvetenheten ökat inom gruppen om att man är en del av Immanuelskyrkan som helhet genom de diskussioner som har varit.

Gudstjänst i Immanuelskyrkan, Stockholm där pastor Esther Kazen talar.

27 medlemmar välkomnade

Också i internationella gruppen sätts förhoppningar till Carin Dernulf, om hon väljs som ny pastor och föreståndare, där en del uppfattar en mer “evangelikal” framtoning hos henne jämfört med vad som har funnits i församlingen senaste tiden. Till Sändaren har Carin Dernulf tidigare sagt att hon är medveten om de meningsmotsättningar som har funnits mellan grupper, men att hon kommer in med ett ganska tomt blad och ändå är hoppfull.

I Immanuelskyrkan gläds man just nu över att 27 nya medlemmar välkomnades i en gemensam gudstjänst nyligen, där många uppges vara från den internationella gruppen och flera unga i 20-årsåldern. Om Carin Dernulf får förtroendet är tanken att hon ska tillträda som pastor och föreståndare i mars-april 2023.

Fler artiklar för dig