Nyheter

”Slöjan är inte ett vanligt plagg utan ett synligt förtryck”

Två liberaler går i bräschen för att förbjuda slöja för flickor i förskola och skolan

Mycket talar för att det nu finns parlamentarisk majoritet för att låta utreda den kontroversiella frågan om slöjförbud i skolan. Både Moderaterna och Kristdemokraterna – liksom stödpartiet Sverigedemokraterna – står sedan tidigare bakom den tanken.
För första gången motionerar även ledamöter ur skolministerns parti, Liberalerna, om saken.

Enligt Skolverket går det i dag inte att förbjuda skolelever att bära slöja, eftersom det skulle strida mot religions- och yttrandefriheten liksom diskrimineringslagstiftningen. Då måste lagen först ändras.

– Det skulle vara möjligt att begränsa grundläggande fri- och rättigheter om man gör det genom lagstiftning och det är riksdagen som har makten att göra det, sa undervisningsrådet Emelie Högberg år 2020, enligt Skolvärlden.

Frågan aktualiserades av att kommunfullmäktige i Skurup i slutet av december 2019 antog ett förslag om att förbjuda personal och elever i kommunens grundskolor och förskolor att bära någon form av slöja. Förbudet upphävdes av förvaltningsrätten, och prövas just nu av Högsta förvaltningsrätten.

Möjlig politisk majoritet

Politiskt finns det dock en majoritet för att påbörja utreda frågan – om de övriga regeringspartierna får Liberalerna med sig. Hittills är det bara Robert Hannah och Juno Blom som motionerat om saken bland Liberalerna, vars landsmöte förra hösten avvisade flera motioner om slöjförbud.

I en debattartikel i Expressen nyligen skriver Robert Hannah att han tidigare, i egenskap av integrationspolitisk talesperson, försökte “lägga fram förslag om att förbjuda slöjan eller åtminstone ta fram riktlinjer för skolor att kunna hantera situationen när flickor i förskola och grundskolan tvingas bära slöja”.

“Men det har stoppats av en grupp inom Liberalerna som är mer oroliga att bli kallade rasister än att ge frihet till tusentals flickor i Sverige,” fortsätter han, och tillägger att han hoppas på en ändring under denna mandatperiod.

Debattartikeln fick skarp kritik från Liberala ungdomsförbundet.

“Föräldrar har stor makt över sina barn, men då krävs lagstiftning som skyddar barns rättigheter och inte förbud som riktar in sig mot vissa grupper och stigmatiserar,” skriver Gabriella Toftered, feministisk- och integrationspolitisk talesperson.

“Liberala ungdomsförbundet är i ständig opposition mot alla typer av förtryck och därför anser vi att ett slöjförbud i skolan är en katastrofal idé”.

Även Liberalernas partisekreterare Gulan Avci har velat förbjuda slöja på barn i förskola och lågstadiet.

En barnrättsfråga

Robert Hannahs medmotionär Juno Blom beskriver möjligheten att slippa slöja i förskola och på lågstadiet som en barnrättsfråga.

– Barn ska vara barn. De har rätt till rörelsefrihet, till att få så mycket solljus på sig som möjligt, och rätt att inte objektifieras, säger Juno Blom till Dagen.

Juno Blom (L).

– Vi talar ju inte om vuxna kvinnor, utan om tvååringar och sexåringar som inte har något reellt val, och som inte ska behöva vara med om att religion används som påtryckningsmedel på dem.

Juno Blom hämtar en stor del av sin drivkraft och sina argument från de tolv år då hon ledde det nationella arbetet mot hedersvåld och hedersförtryck.

– I vissa lägen kan individens frihet bara uppnås genom statens ställningstagande, och det här är ett sådant. Ansvaret ska definitivt inte läggas på skolpersonal som utsätts för föräldrarnas påverkan.

“Ett synligt förtryck”

Redan hösten 2019 motionerade Moderaterna, då med partiledare Ulf Kristersson i spetsen, om att låta utreda ett slöjförbud. I år lyfts förslaget i riksdagen av sex moderata riksdagsledamöter, som även skriver om frågan i en debattartikel i Aftonbladet.

Alexandra Anstrell (M)

– Slöjan är inte ett vanligt plagg utan ett synligt förtryck som jag tycker att skolan ska vara en frizon från, säger en av motionärerna, Alexandra Anstrell, till Dagen.

Hon säger sig ha fått signaler om att allt yngre flickor bär slöja, och menar att det borde gå att få acceptans för ett slöjförbud inom skolvärlden, “så länge man inte belägger lärarna med något rapporteringstvång, och riskerar att påverka deras goda relationer med familjerna.”

– Om man har lyckats i andra länder, så borde vi kunna ha ett förbud också i Sverige. Så behöver inte varenda flicka ta fajten om det här hemma.

KD: “En målkonflikt”

Mathias Bengtsson, skolpolitisk talesperson för Kristdemokraterna, säger att hans parti står fast vid att barn inte ska bära slöja i skolan.

– Tidöavtalet markerar tydligt att vi ska öka insatserna motverka hedersrelaterat förtryck och andra kränkningar mot elever. Och från KD:s håll ser vi att ett förbjud mot slöja i förskola och lågstadium är ett bra bra förslag på vad en sådan insats kan komma att vara, säger han till Dagen.

Mathias Bengtsson, KD, skolpolitisk talesperson.

Han menar samtidigt att frågan utgör “en målkonflikt mellan religionsfrihet och alla människors okränkbara värde”.

– Samtidigt har vi redan i dag gränser för vad föräldrar kan kräva av sina barn i religionens namn. Vi har landat i att skolan måste sätta värnandet av barnen först och erbjuda en fristad för de barn som tvingas ha slöja av en nära anhörig.

Fler artiklar för dig