Sedan ungefär tjugo år tillbaka är den serbiska pingströrelsen splittrad. På lördagen samlades 150 pastorer och kristna ledare från de olika grupperingarna under samma tak. En islossning i de tidigare frusna relationerna är ett faktum.
– Vi ser det som ett genombrott där vi uppfattar varandra som bröder och systrar i Kristus, säger pingstpastor Bob Andjelic.
Dagen når Bob Andjelic på telefon i Belgrad där han bor med sin svenska fru Ann-Christin. Ett dygn har gått sedan mötet och pingstledarna har rest hem till sina församlingar runt om i Serbien. Boban Andjelic sammanfattar sina intryck. Det är inga översvallande ord, men han betraktar det som skett som ett genombrott.
– Vi är överens om att vi behöver varandra, förklarar han på oklanderlig svenska.
Kontakten med Sverige, dit han kom i början av 1970-talet och stannade i femton år, bildade familj för att sedan bli utskickad av Smyrnakyrkan i Göteborg för att arbeta med mission i Belgrad, är obruten. Som pensionär arbetar han oförtrutet vidare med det han ser som sin kallelse i livet. Att predika omvändelse.
Fyra olika fraktioner
I början av 2000-talet splittrades den serbiska pingströrelsen i fyra fraktioner. Detta skedde bland annat som en följd av Balkankriget på 1990-talet när Jugoslavien delades upp i flera fristående nationer. Uppdelningen i fyra olika pingstfraktioner består fortfarande.
Men den samling hölls på lördagen i den av Belgrads pingstkyrkor där Bob Andjelic är pastor och föreståndare, har förändrat förutsättningarna och banat väg för försoning. Cirka 150 pastorer och kristna ledare var på plats för att samtala, be och lovsjunga Jesus tillsammans. Något liknande har inte skett på många år.
– Jag ser det som ett Guds mirakel, säger Pelle Hörnmark, den förre föreståndaren för svenska Pingst FFS, som deltog i samlingen.
Dagen nåt honom på en skakig telefonlinje på flygplatsen.
I flera år har flera pingstförsamlingar i Sverige tillsammans med Den europeiska pingströrelsen PEF, anordnat ledarkonferenser för pastorer och kristna ledare från Serbien och andra länder i det forna Jugoslavien. Framsteg har gjorts, och det som nu skett betraktar både Bob Andjelic och Pelle Hörnmark som en avgörande händelse som kan betyda mycket för arbetet i Serbien, och kanske även i en förlängning för hela den europeiska pingströrelsen.
– Serbien är ett ortodoxt land. Ungefär 96 procent av befolkningen är ortodoxa kristna. Och vi som tillhör andra kyrkor är alltså i klar minoritet. Det är svårt att nå ut med det kristna budskapet, men vi gör vad vi kan med små medel. Vi predikar ordet och nya församlingar planteras, berättar Bob Andjelic för Dagen.
[ Prideparad stoppas efter ortodox protestmarsch ]
Vill arbeta tillsammans
Någon organisatorisk enhet i pingströrelsen i Serbien är dock inte nära förestående. Utan det handlar om att respektera varandra, mötas som jämbördiga och samarbeta på ett sätt som inte varit fallet tidigare. Inse att man är beroende av varandra och behöver samarbeta för att göra skillnad i samhället.
– Varför sker detta just nu? Jag tror helt enkelt att tiden är mogen för detta steg. Vi inser att vi behöver varandra, att vi är bröder och systrar med samma övertygelse. Vi vill arbeta mer tillsammans. Vi tillhör samma familj. Vi ber Gud att öppna dörrar så att vi med enad röst förmår berätta om Jesus så att människor kommer till tro, säger Bob Andjelic.
Hjärta för Balkan
Pelle Hörnmark, som besökt Serbien och Balkanländerna åtskilliga gånger under årens lopp, har ett hjärta som särskilt klappar för pingströrelsens utveckling i dessa länder. Som ordförande i PEF sedan 2016, ser han som ett av sina viktigaste uppdrag att bidra till stärkta relationer mellan pingstvänner i dessa länder.
Vad händer framöver efter detta historiska möte?
– Jag har gett dem rådet att skynda långsamt. Att mötas regelbundet på konferenser en eller ett par gånger om året med syfte att stärka banden och fortsätta odla en god gemenskap. Det handlar om relation – inte om organisation, menar Pelle Hörnmark som inte kommer att släppa Balkanländerna ur sikte än på länge.
Pingströrelsen i Serbien har totalt cirka 6 000 medlemmar i ett 50-tal församlingar. Den är inte organiserad som ett kristet samfund utan fungerar som ett nätverk av fristående församlingar.
[ Kyrka i Belgrad firar överlevnad ]