Nyheter

Torrlagd kyrka banar väg för klimatturism

Rekordtorka i Spanien - medeltida kyrka i Katalonien har blivit en turistattraktion

I Spanien är det rekordtorrt. Det har lett till att en kyrka i provinsen Katalonien blivit ett populärt turistmål.

Enligt den spanska motsvarigheten till SMHI är detta den längsta torkan sedan mätningarna började 1961. I Katalonien, som är en av de hårdast drabbade regionerna, har vattenreservoaren minskat till 34 procent.

Där har vattenbristen gjort myndigheterna infört restriktioner mot användning av vatten, rapporterar Euronews.

Stor brist på vatten

Det förändrade klimatet påverkar också kyrkorna. I provinsen Sau tio mil norr om Barcelona, är situationen mycket svår. Där har vattenreservoaren minskat drastiskt och är nere på 18 procent av den totala kapaciteten.

Det innebär att kyrkan San Pau som tidigare har varit omgiven av vatten, har torrlagts på alla sidor. Kyrkan, som byggdes på 900-talet och tidigare var ett kloster, har på kort tid blivit en turistattraktion.

Innan torkan slog till och förändrade förutsättningarna, brukade kajakpaddlare och kanotister vallfärda till området där kyrkan ligger. Sedan en tid tillbaka söker sig människor till den vackra kyrkan för att fotografera och ta selfies.

Ny typ av turism

Kanske är en ny typ av turism på väg att etablera sig. Klimatturism är ett begrepp som börjat användas mer och mer. Men för dem som lever på turism innebär torkan stora utmaningar.

– Numera kommer människor hit för att fotografera. Därför stängde jag kajakuthyrningen i september. Det fanns inte tillräckligt mycket vatten och det blev väldigt lerigt och gyttjigt, berättar Sebastian Parès.

Han är orolig för framtiden, och säger att det har varit ett jobbigt år. Även om regnet kommer så räcker det troligen inte för att han ska kunna återuppta sin verksamhet.


Fler artiklar för dig