Kultur

Samuel Ljungblahd med i Bingolotto: Vill peka på julens budskap

Sjunger från sitt nya album med julsånger: Hoppas att sången och musiken ska bidra till en god stämning på första advent

Samuel Ljungblahd medverkar på söndagen i Bingolotto i TV4 med sånger från sitt nya julalbum. På scenen står även The Mamas som han spelat in plattan tillsammans med.

När Bingolotto har säsongsfinal på söndag kväll i TV4 står Sveriges okrönte gospelkung Samuel Ljungblahd på scenen. Det är inte första gången han är med i ett sådant sammanhang.

Vad ska du sjunga i Bingolotto?

– Jag och The Mamas ska framföra några låtar från vårt nya julalbum som precis släppts och som vi har spelat in med Bohuslän Big Band. Bland annat blir det en gammal klassiker “Joy to the World”, som verkligen har ett klassiskt kristet julbudskap om hur Jesus kom till världen som vår Frälsare, berättar Samuel Ljungblahd.

– Jag hoppas att sången och musiken i programmet ska bidra till en god och fridfull stämning på första advent. För många är det en tid för avkoppling och förberedelse inför julen.

Är det ditt första julalbum?

– För tio år sedan gav jag ut ett julalbum tillsammans med den norske sångaren och producenten Ole Börud. Så detta är mitt andra julalbum. Det innehåller tio låtar varav de flesta är klassiska julsånger som “Det är en ros”, “Härlig är jorden” och Joni Mitchells gamla klassiker “River”. Jag har skrivit två originalsånger på plattan.

Vad betyder första advent för dig?

– För mig innebär den här tiden på året mycket arbete. Jag är ofta ute på turné och har inte möjlighet att vara hemma. Så blir det också i år. På onsdag börjar min och The Mamas julturné i Norrköping. Det blir totalt tio spelningar på olika platser runt om i landet och vi avslutar i Jönköping den 11 december.

Vad gör du i jul förutom att sjunga?

– Under juldagarna är vi ofta bortresta. Antingen åker vi till min frus familj i Småland eller till vår fjällstuga i Vilhelmina. Julen är central för mig. Som kristen är jag är inte särskilt intresserad av att spela in musik som handlar om tomtar och julpaket, utan julen handlar om att frälsaren Jesus är född.

Hur länge har du arbetat med musik på heltid?

– Mycket länge. Och mitt första soloframträdande gjorde jag år 2000 och samma år fick jag Utbultstipendiet. Sedan har det rullat på med fler och fler engagemang och nu har jag arbetat i femton år med att försörja mig på heltid med musik.

Bingolotto sändes i TV4 söndag den 27 november klockan 18.00.

---

Fakta: Samuel Ljungblahd

  • Är 45 år och bor i Umeå.
  • Hustru och två döttrar.
  • Sångare och låtskrivare på heltid.
  • Började sjunga i Frälsningsarmén.
  • Har gett ut åtta album.
  • Aktuell med ny julskiva och turné.

---

Fler artiklar för dig