Nyheter

200 000 kronor till den som gifter sig i kyrkan

Politiker i Italien är redo att betala dyrt för att få människor att gifta sig i kyrkan

Italiens regering är redo att plocka fram stora plånboken för att få fler att gifta sig kyrkligt. Förslaget får dock kritik, även bland kyrkans präster. “Ett sakrament kan inte köpas.”

För att få fler att gifta sig i kyrkan har den nyvalda regeringen i Italien kommit med ett uppseendeväckande förslag. Förutom att lova varandra evig kärlek, kan ett par också tjäna en rejäl slant på kuppen, uppemot 200 000 kronor.

Förutsättningarna är att du måste ha varit italiensk medborgare i minst tio år samt inte tjänar för mycket, rapporterar Christian Network Europe.

Anledningen till att detta lagförslag lagts fram beror på att allt färre italienare gifter sig, dessutom är födslotalen i landet historiskt låga.

Inte till salu

Italien har nyligen haft val och leds numera av en högerregering som dragit på sig en hel del epitet, bland annat att den skulle vara fascistisk. Förslaget om pengaregn över brudpar kommer från partiet Lega som inger i den styrande alliansen.

Förslaget har dock stött på kritik. Dels för att det anses diskriminerande mot dem som önskar att gifta sig borgerligt. Men även inom den katolska kyrkan har det knorrats, då äktenskapet anses vara ett sakrament.

“Ett sakrament kan inte köpas”, kommenterar exempelvis ärkebiskop Vincenzo Paglia.

---

Fakta: Så styrs Italien

  • Sedan i oktober styrs Italien av en högerkoalition ledd av Georgia Meloni, partiledare för Italiens bröder, ett parti som beskrivs som postfascistiskt.
  • I koalitionen ingår också partierna Lega och Forza Italia, som styrs av Matteo Salvini och Silvio Berlusconi.
  • Det nya styret anses vara det mest högernationalistiska sedan tiden då Italien var fascistiskt.

---

Fler artiklar för dig