Nyheter

Humorsvepet #3: Konsten att predika liggandes

Varför ligger inte pastorer ner när de predikar? Och vem är egentligen biskop i Blyerts stift? Humorsvepet ställer de svåra frågorna.

Jesus låg ofta till bords. Det borde vara en tydlig signal till hans lärjungar att predika liggandes. Eller?

Om det var en liggpredikan eller inte blev i vilket fall som helst en diskussion i Immanuelskyrkan i Örebro för ett tag sedan. Det är Dagen-krönikören Josefine Arenius som delar med sig av detta på sin Facebook-sida, där hon lagt upp en bild på sin man Johan, församlingens föreståndare, där det verkligen ser ut som att han ligger ner med benen under altarbordet.

Humorsvepet

Tyvärr visade det sig vara en illusion. Den som tittar riktigt noga på bilden kan notera att han har sina händer på ett bord, inte på golvet, och i själva verket står han upp.

“Facebook påminde mig i dag om den här fantastiska filmen när Johan berättade för församlingen om hur vi skulle ta oss an covid. Det enda alla såg var dock att han låg under altarbordet”, förklarar Josefine Arenius hur allt hänger ihop.

Märklig biskop

Från det ena till det andra. Det är många stift att hålla reda på i en kyrka. Så det kanske inte är så konstigt att den som jobbat länge i en kyrklig miljö till slut måste fråga om det där märkliga stiftet Blyerts.

Det är kyrkomusikern Mats Gerhard Eriksson som på Facebook erkänner att han inte riktigt vet vem som är biskop i detta omtalade stift, samtidigt som han delar med sig av en bild på en burk med blyertsstift. Hatten av till denna ordvits.

Blyerts stift

Vi avrundar humorsvepet med ett inlägg som användaren Worthfeed delat på Instagram. “När du försöker fokusera på Jesus i kyrkan men hamnar bakom den här mannen”, skriver de, och på bilden går det att se en man som satt sina solglasögon åt fel håll. Med väl valda rynkor i nacken ser det faktiskt ut en blandning av människa och seriefigur. Humorsvepet kan bara instämma, lycka till att hålla fokus på predikan med den här utsikten.

Humorsvepet


Det var allt för den här gången. Alla pastorer och präster som läst det här, pröva att liggpredika någon gång, det kanske fungerar. Och den som träffar biskopen i Blyerts, kolla om han verkligen är så vässad som ryktet säger.


Fler artiklar för dig