En man som drabbats av en bilolycka hade så svårt att försörja sig att han ansökte om dödshjälp i enligt med Kanadas liberala dödshjälpslagar. Efter en insamling på internet ändrade han sig. Hans fall har fått debattörer att omvärdera sin syn på lagen – men Kanadas regering försvarar den.
Dödshjälp infördes i Kanada redan 2016 och omfattade då svårt sjuka människor i livets slutskede. 2021 utvidgades lagen till att tillåta dödshjälp även för patienter där en naturlig död inte tros vara nära förestående – så länge det godkändes av en specialist på området. Över 10 000 personer avslutade sina liv på det sättet under 2021 i Kanada. 2023 är förslaget att även personer med mental ohälsa ska kunna ansöka om dödshjälp.
Efter flera uppmärksammade fall råder dock intensiv debatt om utvidgningen. Ett av fallen handlade om Amir Farsoud, en 54-årig man som lever med funktionshinder efter en allvarlig bilolycka. Efter att han fått svårt att klara av försörjningen bestämde han sig för att ansöka om dödshjälp. Det fick en grupp att starta en insamling för Amir Farsoud som i skrivande stund – och enligt The Independent, som skriver om fallet, har det fått Farsoud att ändra sitt beslut.
Ett annat fall rörde en kvinna i Ontario som valde att avsluta sitt liv i februari i år efter att hon diagnostiserats med multipel kemisk känslighet. Det innebär en överkänslighet för cigarettrök eller andra kemiska ämnen. Hon lyckades inte hitta en lägenhet som mötte hennes behov av renlighet. Det fick henne att ansöka om – och godkännas för – dödshjälp.
[ Ökat intresse för palliativ medicin ]
“Lyssna på smärtan”
Dessa nyhetsrapporter har underbyggt de som länge varit emot dödshjälp. När påve Franciskus besökte Kanada i juli varnade han för dödshjälpens effekter.
– Vi måste lära oss att lyssna på smärtan hos dem som i våra folkträngda och opersonliga städer ofta tyst ropar ut: Överge oss inte! Det är en vädjan från patienter som erbjuds döden i stället för medkänsla, sa påven.
Men även personer som tidigare har propagerat för dödshjälp har svängt av rapporterna, som fallet med Amir Farsoud.
“Som någon som alltid har varit instinktivt positiv till (noggrant reglerad) dödshjälp är jag faktiskt ganska förskräckt av detta. Jag trodde ärligt talat att de som hade varnat om det sluttande planet var oresonligt alarmistiska men det visade sig att, åtminstone i detta fallet, hade de helt rätt”, skriver Marie Le Conte, en fransk journalist bosatt i Storbritannien.
Andra väljer att hålla fast vid sin linje. Dying with dignity, organisationen som länge har skapat opinion kring den kanadensiska vägen, har utfört en undersökning som pekar på att en majoritet av kanadensarna är för lagen. Kanadas premiärminister Justin Trudeau har inte heller gjort några ansatser till att omvärdera lagen.
[ Fysiskt frisk 23-åring fick dödshjälp i Belgien ]
---
Fakta: Dödshjälp i Kanada
- Lagen heter Medical assistance in dying (MAID) och antogs i juni 2016.
- I mars 2021 utvidgades den med C7-tillägget som gör att inte enbart personer med dödshjälp.
- Bara boende i Kanada har tillgång till att ansöka om dödshjälpen.
---