Nyheter

Pingstpastor stängs ute från nätverk: Agerandet har förvånat mig

Regionledaren Dan Salomonsson efter videoklipp om omvändelseterapi: Den lokala församlingens förtroende saknas

Han gjorde en ironisk video om så kallad omvändelseterapi – och väckte kraftiga protester från riksdagspolitiker samt hamnade i konflikt med sin församling. Nu är Josef Barkenbom också borttagen ur det centrala pastorsnätverk som finns inom Pingst – fria församlingar i samverkan.

Dan Salomonsson, pastor i Uppsala pingst och regionledare för pingstpastorerna i ABC-området, bekräftar för Dagen att Josef Barkenbom, som har varit pastor i Solna pingstförsamling, inte längre ingår i pastorsnätverket. De uppgifter som Barkenbom själv spridit i sociala medier att hans inloggning till nätverket har tagits bort stämmer alltså.

Josef Barkenbom utestängd från Pingsts pastorsnätverk.

– Han hade inte längre den lokala församlingens förtroende, säger Dan Salomonsson, som uppger att han själv hade ett samtal med Josef Barkenbom och meddelade detta under pingströrelsens Nyhemsvecka i somras.

Dan Salomonsson.

Arbetsbefriad från kyrkan

Solna pingstförsamling arbetsbefriade snabbt Josef Barkenbom från sina uppgifter efter medieuppmärksamheten där bland annat riksdagsledamoten Robert Hannah (L) reagerade starkt och krävde stoppade statsbidrag till pingströrelsen. Detta på grund av videoklippet i sociala medier, där Barkenbom skämtade med begreppet “omvändelseterapi”.

Pastorn bjöd in till “omvändelseterapi” i Pingstkyrkan i Solna, men syftade då inte på att bota homosexuella från sin läggning utan på att få terapi för att omvända sig till Jesus i en traditionell gudstjänst, något han påpekade att alla behöver.

Förtroende måste finnas lokalt

Dan Salomonsson förtydligar att det inte är han som regionledare som avgör om någon ska vara medlem i pastorsnätverket eller inte, utan enbart den lokala församlingen, och att det här är uppenbart att det funnits en konflikt. Finns inte församlingens förtroende så får personen inte ingå i nätverket.

– När jag fick den här indikationen från Solna tog jag så fort som möjligt en kontakt med honom, säger han.

Josef Barkenbom

Pastorn och föreståndaren Manuel Henriquez i Solna pingstförsamling säger till Dagen att han inte uttalar sig i “personalärenden”.

Josef Barkenbom själv uppger i sociala medier och i direktkontakt med Dagen att han fortfarande har sin anställning, men samtidigt är arbetsbefriad.

– När det blir strul i en lokal församling och de säger att jag inte längre är pastor blir jag tydligen automatiskt bortplockad och får inte olika inbjudningar. För mig är det problematiskt eftersom jag också har många kollegor och vänner där. Agerandet har förvånat mig, samtidigt som jag inte är förvånad, säger Josef Barkenbom.

Vad har då uppmärksamheten kring videoklippet om så kallad omvändelseterapi betytt för pingströrelsen i stort?

– Det har liten påverkan i de sammanhang där jag finns, säger regionledaren Dan Salomonsson. Egentligen har jag ingen synpunkt på vad det betyder. Det är bara tragiskt att man hamnar i sådan här konfliktsituation. I alla sammanhang bör den pastor som äger det offentliga rummet stå i samklang med sin lokala församling och förankra där.

Fler artiklar för dig