Nyheter

Trots kritiken: Svenska kyrkan tillåter egna begravningsbyråer

156 mot 82 slutade omröstningen på kyrkomötet då Svenska kyrkan säger ja till egna begravningsbyråer

Svenska kyrkan ska fortsätta driva egna begravningsbyråer. Kyrkomötet gav ett tydligt ja, även om flera i debatten lyfte ett varningens finger.

– Jag har tidigare varit tveksam till kyrkliga begravningsbyråer men jag har ändrat uppfattning.

Så inledde den valde ärkebiskopen Martin Modéus sitt anförande på kyrkomötet då han argumenterade för att Svenska kyrkans församlingar ska ha möjligheten att driva egna begravningsbyråer.

– Det finns en förväntan på kyrkans närvaro i sorgen, att vandra med och dela det kristna hoppet och ge diakonalt stöd. Omhändertaga av kroppen är en teologisk fråga.

Tidigare stadium

Martin Modéus målade upp en bild där alltfler fjärmar sig från kyrkan när det gäller begravningar och han menade att Svenska kyrkan därför måste komma in i ett tidigare stadium i sorgen och att den kyrkliga begravningsseden behöver värnas, inte minst eftersom alltfler gravsätts utan ceremoni samt att de borgerliga begravningar ökar.

Han menade också att det går att se hur begravningsbyråer börjat rekommendera borgerliga begravningar, för att sedan själva leda ceremonin, vilket kan ses som en framväxande konkurrenssituation.

Att Svenska kyrkan redan i dag, i mindre skala, har startat begravningsbyråer lyfte han fram som exempel på att det faktiskt fungerar. Den blivande ärkebiskopen hade inget emot att fler församlingar går samma väg.

– Det är dags att öppna för kyrkliga begravningsbyråer, avslutade Martin Modéus sitt anförande.

Kyrkomötet

S protesterade

Precis efter honom gick Wanja Lundby-Wedin (S), kyrkostyrelsens vice ordförande, upp i talarstolen och argumenterade emot. Hon lyfte fram att svenskkyrkliga begravningsbyråer kan skapa en del problem, dels var hon orolig för att kyrkan ska tappa sitt huvudmannaskap.

– Svenska kyrkans ställning i samhället är viktigt för oss och staten har visat oss ett stort förtroende då de gett oss hela ansvaret för alla som begravs i Sverige, menade hon.

– Om vi skulle tappa huvudmannaskapet skulle det innebär att Svenska kyrkans inflytande i samhället minskar.

Wanja Lundby-Wedin varnade också för att om kyrkan skulle börja öppna begravningsbyråer på bred front skulle det nog komma en anmälan till konkurrensverket inom kort, vilket skulle kunna få allvarliga konsekvenser.

Kyrkomötet valde till slut att säga ja till att tillåta kyrkliga begravningsbyråer, med 156 röster mot 82.

---

Fakta: Kyrkomötet

  • Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ.
  • Det väljs fram i kyrkovalen som hålls vart fjärde år.
  • Kyrkomötet träffas under hösten för att debattera och fatta beslut.

---

Fler artiklar för dig