Nyheter

Nätprästen: Kristna skriver att de vill lämna Twitter men gör det inte

Fortsätter att stänga ute amerikansk kristen tidning. Stefan Swärd: “Kristna röster är nödvändiga” på Twitter

Twitteranvändarna röstade i helgen för att återaktivera den förre presidenten Donald Trumps konto. Även psykologen och religionsfilosofen Jordan Peterson har släppts in i Twitter-värmen igen.
Andra lämnar, som nyhetskanalen CBS. Hittills syns dock inget strömavhopp i Sverige.

Dagen skrev i helgen om den amerikanske pastorn Chuck Currie. Han berättade att han lämnar Twitter, med hänvisning till tilltagande hatretorik och desinformation efter Elon Musks köp av plattformen, och uppmanade andra kristna att göra detsamma.

Ännu verkar dock inte detta ha skett. Christian Post, som stängdes av när en transkvinna kallades för man i en artikel i mars i år, beklagar sig i stället över att tidningen fortfarande är ute i kylan.

I Sverige tog författaren Maria Küchen redan den 4 november avstånd från Twitter och ägaren Elon Musk, vars “hårda nypor” hon menar nu drabbar företaget.

“Jag lämnar därmed den plattformen (som hur som helst varit meningslöst som informationsforum ett bra tag, och ett obehagligt använt verktyg för drevande och agitation; under Musks ledning med “yttrandefrihet” som ledstjärna kommer Twitter alltmer att börja likna Flashback)“, skriver hon, och tillägger att hon hoppas att många följer efter.

En del användare verkar också lämna Twitter. Några av dem hänvisar till Mastodon, som är ett relativt nytt nätverk med geografiskt eller tematiskt indelade servrar.

Ser ingen trend

Svenska kyrkans “nätpräst” Charlotte Frycklund ser inte någon trend av avhopp bland kristna konton.

Porträtt Charlotte Frycklund

“På Twitter ser jag att många skriver att de vill sluta, men hittills inte sett så många avslutade konton”, skriver hon till Dagen.

“Jag tror att det är bra att kristna profiler finns på de plattformar där folk finns, för vi har en viktig uppgift: att sprida budskapet om Guds kärlek överallt där människor samlas.”

Även EFK-pastor Stefan Swärd ser en poäng med att kristna är kvar på Twitter.

Stefan Swärd

“Twitter är en enorm global mötesplats för kommunikation och diskussioner. Det är högt i tak, och det medför att budskapen blir högt och lågt. Seriöst och smörja”, skriver han till Dagen.

“Kristna röster är nödvändiga och behövs i den miljön, utan dessa röster skulle de destruktiva krafterna ta över ännu mer.”

Fyller inte samma funktion

En person som överväger att lämna plattformen är prästen och satirtecknaren Kent Wisti, som med vissa pauser varit på Twitter i knapp tio år.

“Tempot kan trötta och man blir snabbt avtrubbad vad gäller tonaliteten. Nu är jag alltmer sällan på Twitter och har ett tämligen lågt engagemang. Jag kommer antagligen också att lämna inom kort. Twitter fyller inte längre samma funktion det gjorde en gång i tiden,” kommenterar han för Dagen.

Kent Wisti mottog idag IM-priset 2020, till minne av organisationens grundare Britta Holmström. Prisutdelare var IMs generalsekreterare Martin Nihlgård.

Samtidigt ger han mikrobloggen en eloge.

“Twitter är nog den enskilt största faktorn till att jag anförtroddes den plats i det offentliga samtalet som jag fått och försöker förvalta på bästa sätt. På många sätt har Twitter också varit en demokratisk revolution när det kommer till direktkontakt mellan medborgare och makthavare, kulturutövare, journalister etc. Ofta med en varm och vänskaplig ton.”

Vad är bra för Gud?

Edward Blom, kristen gastronom och tv-profil, ser närvaron på Twitter som en samvetsfråga, på samma sätt som andra val i livet.

“,Jag tycker inte man behöver förhasta sig utan vänta någon månad och se vad som händer” skriver han till Dagen.

“Men det är självklart upp till det egna samvetet. Att hoppa av kan du göra som påtryckning, och om man stannar kan man fortsätta påverka med upplägg. Det är ju allmänt så att det är få frågor där det är glasklart vad en kristen ska välja”.

Edward Bloms stalltips är att följa den modell för andlig urskiljning som togs fram av Ignatius av Loyola redan på 1500-talet.

“Man får göra som S:t Ignatius: lista för- och nackdelar utifrån vad som är bra respektive dåligt för Gud – inte för en själv”.

---

Fakta: Twitter

  • Elon Musk köpte Twitter för 44 miljarder dollar (cirka 470 miljarder kronor) i oktober.
  • Sedan dess har han sparkat hälften av personalen och gjort sig av med en rad profiler på företaget som motsatt sig hans planer för plattformen.
  • Bland annat vill han använda sig av ett nytt sätt att motarbeta hatiska inlägg: Inlägg som bryter mot plattformens värderingar ska tryckas ned i flödet, så att de kan sökas upp men inte visas i användares flöden.
  • Källa: TT

---

Fler artiklar för dig