Nyheter

C-profilen om Pride och samkönade vigslar: Måste fundera på frågan

Han är ordförande i riksdagens kristna gruppen och en av tre som kan bli partiledare för Centerpartiet - nu uppmärksammas han för att drog på svaret när han fick frågan om Pridetåget.

Flera medier uppmärksammar att Daniel Bäckström drog på svaret när han fick frågan om han skulle gå med i Pride-tåget och viga samkönade om han blir vald till ordförande för Centerpartiet.
”I Sverige får vi älska vem vi vill, och leva som vi vill,” kommenterar han efteråt på Facebook.

Daniel Bäckström är partiets gruppledare i riksdagen och dessutom ordförande i riksdagens kristna grupp. I Dagen har han tidigare berättat om sin gudstro och sitt tidiga engagemang Evangeliska fosterlandsstiftelsen, EFS, som är en rörelse inom Svenska kyrkan.

Daniel Bäckström är en av tre riksdagsledamöter som kandidaterar till posten som efterträdare av Annie Lööf nästa år. De andra två är Elisabeth Thand Ringqvist och Muharrem Demirok.

De tre frågades på måndagskvällen ut i Piteå, där de stannade till på sin turné genom Sverige.

Det var Aftonbladet som först uppmärksammade den fråga från Centerkvinnorna som löd: “Skulle du gå längst fram i Pridetåget som tidigare partiledare gjort och kommer du att viga samkönade par?”

Den förste som ombads svara var Daniel Bäckström, som verkade tänka efter en stund innan han svarade:

– Om jag kommer viga samkönade par? Jag har inte vigselrätt.

– Men om du hade det, framhärdade utfrågaren.

– Så kommer jag nog att få fundera på frågeställningen, sa Daniel Bäckström.

– Och kommer att ha dialog med Centerstyrelsen om hur vi ska medverka i Pridetåget. Och jag tror att det är väldigt viktigt att visa ett engagemang i de här frågorna.

Drömt om att få viga par

De andra kandidaterna var snabba att svara positivt på båda frågorna. Båda sa dessutom att de närt en dröm om att bli vigselförrättare.

– Jag skulle absolut gå längst fram i Pridetåget, sa Muharrem Demirok.

– Det tycker jag är en av de finaste sakerna vi har när, man på gator och torg faktiskt kan få visa upp att alla människor är lika mycket värda.

Efter utfrågningen lade Daniel Bäckström upp en kommentar på sin Facebook-sida, där han konstaterar att det “ibland kommer [...] frågor som jag aldrig hunnit reflekterat över”.

Inte tillräckligt tydlig

“Det gjorde att jag på en av frågorna i kväll inte var tillräckligt tydlig. Låt mig då först säga: I Sverige får vi älska vem vi vill, och leva som vi vill. Det gör mig stolt. För mig är kärleken otrolig vacker när två människor hittar varandra och vill leva tillsammans tills döden skiljer dem åt,” skriver han.

“Att jag själv däremot skulle viga folk är aldrig något jag funderat på, precis som jag aldrig funderat kring en rad andra uppdrag. Det betyder på inget sätt att jag inte skulle stå i första ledet och försvara rätten att älska vem man vill och den rättighetslagstiftning vi har i dag”.

Daniel Bäckström skriver också att deltagande i Pridetåget “länge varit en prioriterad fråga i Centerpartiet”, och att det är självklart att en partiledare i Centerpartiet går med.

Dagen har sökt Daniel Bäckström.

---

Fakta: Centerpartiets ledare

  • Annie Lööf avgår som partiledare för C i början av nästa år.
  • På en extrainsatt partistämma den 2 februari i Helsingborg röstar ombud från hela landet om partiets nya ordförande. Då kommer valberedningen att ha presenterat sitt förslag.
  • De tre kandidaterna är:
  • Daniel Bäckström, 47, landsbygdspolitisk talesperson och gruppledare i riksdagen. Dessutom ordförande i riksdagens kristna grupp.
  • Elisabeth Thand Ringqvist, 50, näringspolitisk talesperson och andra vice gruppledare i riksdagen.
  • Muharrem Demirok, 46, utbildningspolitisk talesperson och ledamot i partistyrelsen.

---

Fler artiklar för dig