Nyheter

Kingdom centers skola anmäls till Skolinspektionen – för femte gången i höst

Bland kritikerna finns de som menar att skolan Segrande liv har nära kopplingar till den sektanklagade församlingen Kingdom center.

Under hösten har fem anmälningar gjorts till Skolinspektionen angående den konfessionella grundskolan Segrande liv. Bland kritikerna finns de som menar att skolan har nära kopplingar till den sektanklagade församlingen Kingdom center. Helena Segerliv, vice ordförande för skolan och också pastor i Kingdom center menar dock att skolan och församlingen är “två helt olika organisationer”.

Det har stormat tidigare runt församlingen Kingdom center i skånska Höör, vilket Dagen har belyst i ett flertal artiklar. I februari i år, strax efter att Ryssland angripit Ukraina, meddelade församlingen att man skulle ta emot ukrainska barn på flykt undan kriget. Många privatpersoner stöttade inledningsvis initiativet, men det kom också hård kritik från tidigare församlingsmedlemmar som menar att församlingen är en sekt. Flera orosanmälningar lämnades till kommunen.

De ukrainska barnen kom aldrig till Höör, de blev kvar i Tyskland bland annat för att flera av dem diagnostiserats med covid-19. Sedan dess har Kingdom center meddelat på Facebook att hjälparbetet kopplat till kriget i Ukraina fortgår.

”Kan utsättas för mobbning”

Församlingen Kingdom center driver bland annat en konferensanläggning med cowboytema. Skolan Segrande liv ses av flera avhoppare från församlingen också som en verksamhet kopplad till församlingen.

– De som är engagerade i församlingens verksamheter är samma personer som jobbar i skolan. Den som opponerar sig mot vad pastorn säger i församlingen kan utsättas för pennalism, utfrysning och mobbning. Man kan bli beskylld för att vara fylld av onda andar eller att djävulen tagit tag i en, säger avhopparen Pål Nilsson till Lokaltidningen Mittskåne, som i veckan publicerade nyheten om att skolan Segrande liv har blivit anmäld till Skolinspektionen.

Helena Segerliv tillbakavisar uppgifterna.

– Det är två olika organisationer, punkt slut. Huvuddelen av föräldrarna som har sina elever i skolan är inte medlemmar eller aktiva i församlingen, säger hon till tidningen.

Christer Segerliv, pastor i Kingdom Center, predikar i USA.

”Är inte en sekt”

Kingdom Centers ledare Christer Segerliv säger att församlingen absolut inte är en sekt, utan en “väldigt utåtriktad och öppen församling” och att beslut fattas i demokratisk ordning.

Anklagelserna mot skolan som Skolinspektionen har fått ta emot har bland annat handlat om att rektorn på skolan, Anna Eriksson, inte har erforderliga kunskaper och erfarenheter och att det finns brister i elevhälsan på skolan. Anna Eriksson har bemött anklagelserna och pekar på att hon har både erfarenhet och kompetens och att hon styrkt detta i kontakter med Skolinspektionen.

Annika Savelind, rektor på Segrande liv fram tills i juli i år, håller dock inte med om att Anna Eriksson har rätt kompetens för arbetet. På sociala medier skriver Savelind att hon själv skriftligen reserverat sig mot beslutet att anställa Anna Eriksson, eftersom det “direkt stred mot skollagen”.

När det gäller elevhälsan menar Helena Segerliv att det finns både specialpedagog och kurator samt läkare och psykolog genom ett vårdföretag.

”Kulturen genomsyrar allt”

Men flera anmälare tar också upp frågan om kulturen på skolan i sina kommentarer till Skolinspektionen.

“Kulturen som råder inom församlingen genomsyrar allt. Skolan är definitivt inte opåverkad av det”, skriver en förälder som tagit sitt barn ur skolan.

“För barnen och alla inblandades skull önskar jag att skolan stängs”, skriver en annan.

---

Fakta: Kingdom center

  • I slutet av 1980-talet bildade Christer Segerliv (som då hette Nilsson) församlingen Sion i Osby som inom kort slogs ihop med församlingen Glädjehuset i Helsingborg.
  • I början av 1990-talet tog visionen om ett “kristet center i syd” form, och församlingen, nu med namnet Kristet center syd (senare Kingdom center) flyttade till Vägasked utanför Höör. Församlingen såg sig som en del av trosrörelsen, men 1996 tog Trosrörelsen och Livets ord avstånd från församlingen.
  • Skolan Segrande liv granskades 2015 av Skolinspektionen, som då kom fram till att “skolan uppfyller författningarnas krav inom de arbetsområden som granskats”.

---

Fler artiklar för dig