Nyheter

Idrottsfest med Jesus i centrum

135 unga ledare samlades i helgen till konferens med KRIK Sverige

Spikeball, mingel, andakter. När Krik Sverige möttes i Uppsala i helgen stod glädjen högt i tak över att kunna mötas fysiskt igen efterpandemin.
– Fokus i år är ungt ledarskap. Men också att tillsammans drömma om att nå ut mer, säger generalsekreteraren Mattias Ottestig,

Dagen når Mattias Ottestig i en paus mellan workshops, sportaktiviteter och en direktsänd podd. Det är full fart i konferenslokalerna i Livets ords lokaler i Uppsala, där 135 unga deltagare möttes under fredag och lördag för konferensen Krik Arena. Konferensen riktar sig till ledare inom den ideella organisationen Kristen Idrottsskontakt (Krik) – men även den som inte är ledare är välkommen, förklarar Mattias Ottestig.

Fokus i år är dock just ungt ledarskap.

– Att våga ta steg in i ledarskap, att tro på sin förmåga. Vi vill investera i det ideella.

Mattias Ottestig, generalsekreterare vid Krik Sverige, säger att målet med verksamheten är att missionera med hjälp av idrotten.

Inspirera och ge hopp

Helgens aktiviteter har syftat till att inspirera och ge hopp, och till att drömma större. Kanske våga starta nya grupper. Krik har i dagsläget många ledare som engagerar sig på volontärsbasis över hela landet, och Krik driver också utbildningar. Medlemmarna i Krik återfinns i många olika samfund, berättar Mattias Ottestig. Gemensamt har de visionen om att missionera genom och i idrotten.

I Krik samlas unga i grupper runt en sport som de gillar – det kan vara allt från paddling till bollsport och löpning. Samlingarna innehåller alltid en andakt.

Varför är det viktigt med idrottsmission?

– Det finns många missionärer inom till exempel arbetsliv och politik, men vi lyfter ofta fram idrotten. Idrott är Sveriges största folkrörelse med tre miljoner utövare. Det är ett otroligt missionsfält. Vi ser idrotten som en jättepotential, utöver att vi själva tycker det är roligt att idrotta.

– Vi vill nå ut genom idrotten. Ofta kan det vara en lägre tröskel till sporthallen än till kyrkan.

Under helgen hölls workshops ledda av bland andra Emma Bergkvist och Betz Assefa. Programmet har också innehållit andakter, middag och fika-häng. Och, förstås, sportsliga aktiviteter.

– Då är det fokus på lekfullhet, säger Mattias Ottestig.

Emma Bergkvist ledde en session under Krik-konferensen med tema "våga leda".

Inga tuffa tävlingar?

– Nej – visst samlar Krik tävlingsintresserade som har tävlingsskalle i sig. Men när vi samlas är det mer baserat på deltagande och rörelseglädje. Det blir stafetter och blandsport. Kanske bollar som kastas och rullar ...

Några särskilda sporter som trendar just nu?

– Ja, spikeball! Just nu står det några här ute och spelar. Det är en fluga, en pop up. Det kanske blir lite spikeball för alla i eftermiddag också på vårt sportpass.

Han säger att det just i år fanns en extra dos glädje i att träffas igen efter en period av pandemi.

– Att få komma tillsammans igen, sporta tillsammans, lära känna varandra igen. Det är så roligt att ses, för det var ett tag sedan vi hade en nationell samling.

---

Fakta: Hölls på Life Arena

  • Krik Arena hölls fredag och lördag på Life Arena i Uppsala. Bland de medverkande fanns Betz Assefa, Christoffer Abrahamsson och Emma Bergkvist.
  • På plats fanns också representanter från Krik i de andra nordiska länderna.
  • Krik Sveriges huvudkontor finns i Uppsala. Organisationen vill “skapa idrottsglädje, trosglädje och livsglädje genom att kombinera idrott och kristen tro”. Krik verkar tvärkyrkligt.

---

Fler artiklar för dig