Nyheter

Efter utvisningen: ”Allt svårare att missionera i Indien”

“Man måste vara försiktig, kan inte göra mycket väsen av sig och predika offentligt”

Gunnel och Isak James har arbetat med Ungdom med uppgift i norra Indien sedan 1990-talet.
– Tidigare kunde lärjungaskolorna arbeta helt öppet. Det kan de inte nu, säger Gunnel James.

Dagen skrev tidigare i höst om hur missionärsparet Marcus och Hanna Bloom utvisades ur Indien, efter att ha deltagit i en kristen konferens i delstaten Assam. Detsamma hände en kristen delegation från Tyskland. Och bara häromveckan fick Evangeliska fosterlandsstiftelsen, EFS, ställa in en resa till delstaten Madhya Pradeshsedan polisen gjort en razzia i den indiska samarbetskyrkans lokaler.

Kristna samfund i Indien har länge varnat för att lagarna som förbjuder “tvångskonversion” används för att trakassera kristna och i praktiken begränsa religionsfriheten.

Senast i måndags uppmanade landets Högst domstol regeringen att ta itu med hårdhandskarna med religiösa omvändelser som sker “med tvång, lurendrejeri eller andra bedrägerier”.

“Frågan om påstådda religiösa omvändelser är, om de visar sig korrekta, mycket allvarlig och skulle i slutändan kunna påverka landets säkerhet, liksom medborgarnas religions- och samvetsfrihet”, sa domarna M R Shah and Hima Kohli enligt bland annat Indian Express.

Hot mot sikhismen

Periodvis skrivs mycket i indiska medier om hur kristna kyrkor omvänder hinduer, med starka undertoner av att det skulle ske med tveksamma metoder. Till exempel skriver One India om hur kristendom skulle vara “hotet mot den sikhiska religionens överlevnad i Punjab”.

Gunnel James, som under 16 år arbetat för Ungdom med uppgift, UMU, i norra Indien, har märkt hur retoriken mot icke-hinduer hårdnat de två senaste åren.

Indienmissionärerna Gunnel och Isak James.

Hon och hennes make Isak, som är från södra Indien, startade på 1990-talet ett utåtriktat kristet arbete i och kring staden Varanasi, som ligger vid den för hinduerna heliga floden Ganges. Här har UMU, eller YWAM som organisationen heter internationellt, än i dag söndagsskola, ett boende för änkor och deras barn, förskola och läxhjälp, liksom arbete med leprasjuka och i fängelser.

Lärjungaskolor

Numera leds centret i Varanasi av Isak James svåger, som också arbetar med församlingsplantering och lärjungaskolor.

– Tidigare kunde lärjungaskolorna arbeta helt öppet. Det kan de inte göra nu. Tjänsten behövs, och är till stor hjälp för de lokala pastorerna. Men man får gå fram på ett annat sätt nu, säger Gunnel James.

– När de åker ut i byarna nu för tiden ordnar de inte längre några stora möten, utan går hem till familjerna. Man måste vara försiktig, kan inte göra mycket väsen av sig och predika offentligt.

Nyckeln till en framgångsrik mission är att engagera sig i människors liv, och hjälpa till praktiskt, menar Gunnel James.

– Min man har startat ett nytt center, nordväst om Varanasi, där man har husförsamlingar. Det går bra men man måste agera vist och se till att vara involverad i lokalsamhället.

– Vi ser mer och mer att barmhärtighetstjänsten är viktig nu när förföljelsen ökar. Att man möter människors konkreta behov det här, frågar dem vad de behöver hjälp med.

Greps av polisen

Bara i dagarna fick hon veta att polisen gripit en man som var en av UMU:s första kontakter i Varansi, och anklagat honom för att missionera.

– Det är också så att de som arbetar med församlingsplantering ibland har mött hot. Men över lag går det bra, kanske är det för det stora förarbete vi gjort i Varanasi, där människor har stor respekt för oss.

UMU har besökt fängelser i Varanasi-området i minst tio år, berättar Gunnel James, och har tidigare kunnat dela Guds ord utan problem.

– Till jul brukade vi ha med oss både en filt och ett Evangelium till varje intern.

Fler artiklar för dig