Nyheter

Konferens vill sporra kristna att påverka samhället

Nätverksdagar och föredrag i Folkungakyrkan

För femte gången ordnas i helgen konferensen Uppdrag Guds rike, med en rad kristna arrangörer i ryggen. Målet är att ge kunskap och energi till att påverka samhället utifrån bibliskt förankrad tro.

Redan innan konferensen drar i gång på fredagsförmiddagen är nätverkandet i gång i bänkarna i Folkungakyrkans vackra och ljusa gudstjänstlokal på Södermalm i Stockholm.

Här minglar engagerade kristna från församlingar både i Stockholm och andra delar av landet, i väntan på att dagens program ska börja.

– Vi vill samla till ledarkonferens mycket brett, och riktar oss till alla dem som vill vara med och påverka samhället inom sitt område, säger Stefan Gustavsson från Apologia, som arrangerar dagarna tillsammans med bland annat Svenska evangeliska alliansen och Claphaminstitutet.

– Det är ett intensivt program där man kan fördjupa sig i något av våra nätverk: samhällspåverkan, apologetik, filosofi, naturvetenskap, förkunnelse och företagande.

Behövs överallt

Bland besökarna finns Sofia Ödman och Emelie Engström, barn- och ungdomspedagog i en församling, respektive forskare inom industriell mjukvaruutveckling.

– Kristna behövs överallt, svarar Emelie Engström snabbt på frågan om kristna behöver engagera sig särskilt inom frågor som tangerar artificiell intelligens.

Sofia Ödman och Emelie Engström besökte konferensen Uppdrag Guds rike i Folkungakyrkan i Stockholm.

Ungefär detsamma säger den anglikanske teologen Alister McGrath. Han inleder fredagens program med att tala om hur kristendomen kan ge mening och djup åt en världsbild som begränsas och utarmas av rationalitet och materialism.

– Människor vill ha bevis – inte nödvändigtvis för att något är sant, så som det är sant att Jesus existerat. Utan bevis på att Jesus omvandlar liv och ger mening, säger han.

– Därför är era personliga vittnesbörd så viktiga.

Den anglikanske prästen och teologen Alister McGrath talade på konferensen Uppdrag Guds rike i Folkungakyrkan i Stockholm.

I varje möte med en icke-troende, även en ateist, menar han, går det att öppna dörrar till frågor om djupare sammanhang och mening.

– Vetenskapen ger en del av bilden, men människans liv är så mycket mer. Här ger teologin en verktygslåda och förklaringsmodell.

Saknas frimodighet?

Är det mod och frimodighet kristna behöver framför allt? Det frågar sig Margareta Lundin från Hönö när vi resonerar om Alister McGraths föredrag i en paus.

Margareta och Roger Lundén samt Annelie Enochson besökte konferensen Uppdrag Guds rike i Folkungakyrkan i Stockholm.

Hon besöker konferensen tillsammans med maken Roger, som också han tillhör Hönö Missionskyrka. Som ingenjör är han särskilt intresserad av nätverket om naturvetenskap, medan Margareta ska delta i samtalen om samhällsfrågor.

De har sällskap av tidigare riksdagsledamoten Annelie Enochson, som längtat efter att nätverka efter pandemin.

– Jag är här för att bredda mina vyer tillsammans med likasinnade kristna, grundade i klassisk kristen tro, säger hon till Dagen, innan gruppen skyndar i väg till lunchen.

– En bonus är att jag får träffa mitt tio dagar gamla barnbarn.

---

Fakta: Uppdrag Guds rike

  • Konferens som anordnas i Stockholm den 18 och 19 november, i Folkungakyrkan och i Frälsningsarméns kår 939.
  • Arrangörer är Svenska evangeliska alliansen och Apologia, tillsammans med Claphaminstitutet, Focus Business School, Folkungakyrkan, Kår 393, Langham Sverige, Sallux och Världen i dag.
  • Hämtar sin inspiration från European Leadership Forum i Polen, en internationell mötesplats för ledare och andra kristna som vill påverka samhället utifrån kristen tro.

---

Fler artiklar för dig