Nyheter

Inget förslag om ny vigselordning för samkönade inom EFK

Förtydligande i samtal på Evangeliska frikyrkans medarbetardagar. ”Fokus är hur vi kan bli mer välkomnande gemenskaper”.

Arbetsgruppen kring samkönade relationer inom EFK kommer inte att lägga fram något förslag om ny vigselordning i sin slutrapport till våren. Det klargjordes under ett samtal kring hbtq-processen vid rörelsens medarbetardagar.

FALUN. Socialt arbete och missionell diakoni har varit det dominerande under de tre dagarnas samling för EFK-pastorerna. Men en timmas samtal om samkönade relationer blev det också.

Missionsdirektorerna Ingemar Forss och Linalie Newman konstaterade att det finns olika bilder och tolkningar i rörelsen, och att det lätt uppstår missförstånd i den process kring samkönade relationer som Evangeliska frikyrkan är inne i sedan ett par år. De menade att en nära och tät dialog mellan församlingarna och EFK:s ledning är viktig – och konstaterade att frågan “stretchar” EFK som rörelse.

Just frågan om äktenskap har aktualiserats sedan Immanuelskyrkan i Örebro nyligen fattade beslut om att kunna viga två personer av samma kön. Enligt Ingemar Forss har en del i den större församlingsrörelsen gjort tolkningen att även EFK:s arbetsgrupp tittar på vigselfrågan, något han dock tillbakavisade.

– Det finns inte ett arbete där vi förbereder förslag på ny vigselordning. Det kommer inte att läggas skarpa förslag från arbetsgruppen, sa han.

– Processen kring de här frågorna har sitt ursprung och fokus i den missionella utmaningen att bli mer välkomnande gemenskaper, förtydligade Ingemar Forss.

– Sedan finns det naturligtvis beröringspunkter mellan äktenskapsfrågan och den missionella utmaningen, kring hur vi konkret möter en människa som är i en relation.

EFK:s medarbetardagar i Falun.

”Hoppfull modell”

Richard Hultmar, pastor i Korskyrkan i Stockholm, och med i arbetsgruppen som tittar på frågan om samkönade relationer, berättade om arbetet i gruppen utan att avslöja vad de kommit fram till. Men han tyckte sig se en “hoppfull modell” som går att arbeta vidare ifrån även om man landar på lite olika platser i frågan.

Det är framför allt teologin och tolkningen av bibeltexterna som arbetsgruppen tittar på, uppgav han. Teologer vrider och vänder på bibelorden, men ställer också frågorna; Vad är Guds hjärta? Hur olika kan vi tänka? Vad är synd? Hur ser vår samtid ut? Med mera. Är man först överens kring grunden kan man också komma vidare i den praktiska tillämpningen, menade han.

Tonåringar – och muslimer

Richard Hultmar lyfte också fram att församlingarna befinner sig i vad han kallade många olika “missionella verkligheter” där bibeltolkningen ska tillämpas.

– För oss i Korskyrkan i Stockholm lever vi i en missionell verklighet med både identitetssökande tonåringar, svenska medelklassakademiker och muslimer i förorten – som finns på en helt annan plats på kartan – runt omkring oss. Vi måste förstå det och kunna hantera att vi befinner oss i olika sådana verkligheter, sa han.

De 220 pastorerna vid medarbetardagarna i Falun fick samtala i smågrupper vid bord i salen utifrån ett diagram framför sig, med en axel kring hur viktig frågan är och en andra axel kring om man har en mer traditionell eller ny/öppen syn. Var skulle de sätta sitt kryss – och varför? Detta lanserades också som en möjlig samtalsmodell att ta med sig hem till sina församlingar – för att kunna föra dialog i en ofta laddad fråga.

EFK:s medarbetardagar i Falun.

---

Fakta: EFK:s medarbetardagar

  • Har hållits i Lugnetkyrkan i Falun, tisdag-torsdag, med 220 pastorer från olika delar av landet.
  • Temat var missionell diakoni.
  • Huvudtalare var de brittiska baptistpastorerna Kate Coleman och Cham Kaur-Mann.

---

Fler artiklar för dig