Nyheter

Synen på homosexualitet får församlingar att lämna Metodistsamfundet

Under de senaste månaderna har minst ett 90-tal församlingar lämnat USA:s näst största samfund

Splittringen i Metodistsamfundet i USA om synen på samkönade äktenskap får allt fler församlingar att lämna samfundet.

I maj i år delades Metodistsamfundet i USA i två olika samfund när den mer konservativa falangen bildade ett eget trossamfund som har namnet Global Methodist Church.

Under de senaste månaderna har allt fler församlingar valt att lämna Metodistsamfundet i USA. Detta på grund av missnöje med vad de anser vara liberala ståndpunkter när det gäller synen på utlevd homosexualitet och samkönade äktenskap.

Utträden i Louisiana

Senast lämnade 58 församlingar i Metodistsamfundet i delstaten Louisiana samfundet.

En övervägande majoritet av församlingarna i Louisiana är dock kvar i Metodistkyrkan, den konservativa delen. Enligt kommunikationschefen Todd Rossnagel handlar det om 379 församlingar som alltså fortfarande är lojala med Metodistkyrkan.

Men hur det kommer att bli framöver är oklart. De senaste månaderna har många metodistförsamlingar valt att lämna Metodistsamfundet, som är USA:s näst största samfund efter Sydstatsbaptisterna.

Megakyrka tar ställning

Nyligen röstade medlemmarna i megakyrkan White´s Chapel i Southlake i delstaten Texas, med stor majoritet ja till att lämna Metodistsamfundet. Något beslut om att gå med i det nya samfundet har dock inte fattats, skriver Christian Post.

“Vi konstaterar att Metodistkyrkan är en splittrad kyrka. De alternativ vi har fått stämmer inte överens med vår teologi. Detta är förklaringen till vårt ställningstagande”, heter det i ett skriftligt uttalande av White´s Chapel.

Församlingen hoppas att kunna samarbeta med andra metodistförsamlingar när det gäller mission och andlig tjänst: “Vi ser framför oss en ny typ av konnektionalism som är inriktad på gemensam tjänst, delat ansvar och inflytande.”

12 miljoner medlemmar

I juni lämnade 70 församlingar i North Georgia Metodistsamfundet och i augusti krävde 30 församlingar i North Carolina att få göra samma sak. Och i oktober kom uppgifter om att drygt 200 församlingar i North Carolina överväger att lämna samfundet.

United Methodist Church är den största metodistkyrkan i världen med drygt tolv miljoner medlemmar. Huvuddelen av medlemmarna finns i USA.

Fler artiklar för dig