Nyheter

Så arbetar troende inom S i riksdagen

Försöker påverka politiken - men går aldrig emot Socialdemokraterna när det ska röstas

Sidoförbundet för troende socialdemokrater tar gärna debatten internt, men följer sedan lojalt partiledningen. Riksdagsledamot Per-Arne Håkansson vill exempelvis inte kritisera Magdalena Andersson för att hon accepterat Tidöavtalets åtstramning av migrationspolitiken.
– Finns ingen anledning att kritisera det som stämmer överens med vår inriktning.

Ut ur andaktsrummet i riksdagen kommer en strid ström av politiker, nästan alla från den politiska högerkanten.

– Just i dag var jag den enda socialdemokraten, men vi brukar vara fler, säger Per-Arne Håkansson som väntat kvar inne i “Stilla rummet” där det varje onsdagsmorgon hålls en andakt.

Per-Arne Håkansson, riksdagsledamot Socialdemokraterna och informell ledare för Tro och solidaritets riksdagsgrupp.

Dagen har stämt möte med honom eftersom han är informell ledare för Tro och solidaritets grupp i riksdagen, i och med att han även sitter i förbundets styrelse.

10 av de 107 socialdemokrater som sitter i riksdagen är medlemmar i det sidoförbund som vill lyfta in de troendes perspektiv i politiken.

Vad är eran roll i riksdagen?

– Vi träffas vid regelbundna tillfällen för att diskutera igenom aktuella politiska frågor. Vi försöker också att lyfta de frågor som Tro och solidaritet driver, det kan vi exempelvis göra under allmänna motionstiden, eller i riksdagens frågestunder och via interpellationer, säger Per-Arne Håkansson.

Just nu pågår exempelvis den allmänna motionstiden och en fråga som det socialdemokratiska sidoförbundet lyfter är att enprocentsmålet i biståndet ska återinföras.

Andra sätt att försöka påverka den politiska dagordningen är att agera internt inom socialdemokratin, exempelvis vid partiets kongresser.

– Tro och solidaritet är också tillsammans med andra sidoorganisationer representerade i partiledningen, säger Per-Arne Håkansson.

Radikalare agenda

Den som följt Tro och solidaritet genom åren vet att de kan ha en betydligt radikalare agenda än moderpartiet, exempelvis när det gäller frågor som migration, bistånd och klimat.

Men att ta sig stora friheter inne i riksdagen är inte aktuellt.

– Alla åsikter stöts och blöts fram till ett beslut, men vi är socialdemokrater och invalda på partiets mandat, förklarar Per-Arne Håkansson.

Att Tro och solidaritets tio riksdagsledamöter skulle gå sin egen väg och bryta mot partilinjen i omröstningar är inte aktuellt. Snarare handlar det om att föra fram sitt perspektiv, men till slut acceptera partiets vägval.

Per-Arne Håkansson, riksdagsledamot Socialdemokraterna och informell ledare för Tro och solidaritets riksdagsgrupp.

Begränsad invandring

En fråga där det nyligen hettade till var när partiledare Magdalena Andersson valde att i stort sett acceptera Tidöavtalets förslag när det gäller att minska migrationen.

Vad säger du om det?

– Att när det gäller politiken kring det området som har med migration att göra så har det varit en diskussion i vårt parti där vi har kommit fram till att vi ska jobba mer gemensamt inom EU.

Men vad tycker du om partiledarens stöd till Tidöavtalets migrationsförslag?

– Att det inte finns någon anledning att kritisera det som stämmer överens med vår inriktning i politiken.

Snarare säger Per-Arne Håkansson att han reagerat på tonen i avtalet, samt vissa långtgående förslag som att dra in på tolkar för dem som söker sjukvård och att man ska kunna utvisas på grund av vandel.

– Hur man nu ska bedöma det utifrån ett människorättsperspektiv.

Brett stöd

Men någon skarp intern kritik mot partiledarens agerande framför han inte.

– När det gäller vår inriktning i Tro och solidaritet är den välkänd, vi står för internationell solidaritet och att det är en mänsklig rättighet att söka asyl.

Men i princip säger Per-Arne Håkansson att han sluter upp bakom partiets hållning, samt poängterar att en stram och reglerad migration också har ett brett stöd i befolkningen.

Per-Arne Håkansson, riksdagsledamot Socialdemokraterna och informell ledare för Tro och solidaritets riksdagsgrupp.

---

Fakta: Tro och solidaritet

  • Tro och solidaritet är Socialdemokraternas sidoförbund som samlar troende, tidigare känt under namnet Broderskapsrörelsen.
  • Som sidoförbund har de en plats i partiets Verkställande utskott.
  • Av Socialdemokraternas 107 riksdagsledamöter tillhör 10 stycken Tro och solidaritet.

---

Fler artiklar för dig