Nyheter

Hatbrotten mot kristna i Europa ökade under 2021

Mord, våldsbrott och 500 fall av andra hatbrott mot kristna och kristna inrättningar i 19 länder

Hatbrott, självcensur och lagar som i praktiken inskränker religions- och yttrandefriheten för kristna. Så summerar Observatory on intolerance and discrimination against Christians of Europe, förra året för Europas kristna.

Observatory on intolerance and discrimination against Christians of Europe (OIDAC) är en österrikisk påverkansorganisation och en av de civilsamhällesaktörer som samarbetar med EU:s Byrå för grundläggande rättigheter, FRA.

I sin rapport för 2021 säger man sig ha dokumenterat mer än 500 fall av hatbrott mot kristna och kristna inrättningar i 19 länder, varav de allra flesta handlade om vandalisering. Men fyra kristna ska också ha mördats för sin trostillhörighets skull, medan 14 personer utsattes för fysiskt våld.

Det var 175 fler incidenter än 2018, som var det år som organisationen senast gjorde en liknande rapport.

ˮPå grund av de mörkertal, som man i allmänhet räknar med angående hatbrott, kan vi utgå från att de verkliga antalet fall är mycket högreˮ, fastslår rapporten.

OIDAC påpekar att man lämnat över sina uppgifter till Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), som publicerade sin stora rapport om hatbrott under 2021 den 16 november. OSSE följer också särskilt hur dess medlemsländer rapporterar in hatbrott mot bland andra kristna.

Värst i Franrike och Tyskland

Länder där flest hatbrott sker är Frankrike och Tyskland, enligt OIDAC. Därefter kommer Italien, Polen, Storbritannien och Spanien. Åren 2019-2021 har man även sett ett ökande antal fall i Österrike, Belgien, Slovakien, Grekland och Schweiz.

OIDAC noterar i sin rapport hur kristna i vissa länder utsätts för negativa stereotyper i media, och nämner särskilt katoliker i Spanien. Vidare tycker sig OIDAC se ˮen oroväckande trend att samhället tycks vara likgiltigt mot nedlåtande uttalanden och lögnaktiga beskrivningar av kristna, särskilt i jämförelse med andra grupper, religiösa och icke-religiösaˮ.

Den ˮtilltagande sekulära intoleransenˮ har negativa inverkningar på religionsfriheten, varnar OIDAC, och leder till självcensur i det offentliga rummet, på medieplattformar, i skolor och på arbetsplatser. I sammanhanget nämns särskilt åtalet mot den finska kristdemokratiska politikern Päivi Räsänen, som tidigare i år friades från misstankar om hets mot folkgrupp för sina uttalanden om homosexuella.

Kritik riktas också mot de buffertzoner som införts runt abortkliniker i Storbritannien, och det franska förbudet mot omvändelseterapi.

I en särskild rapport förra året tittade OIDAC på situationen för kristna i bland annat Sverige. Då lyfte man bland annat svårigheter för kristna konvertiter, den bristande rätten till samvetsfrihet inom vården, och ett minskat stödet för konfessionella friskolor.

---

Fakta: Hatbrott mot kristna 2021

  • Observatory on intolerance and discrimination against Christians of Europe säger sig ha dokumenterat totalt 500 hatbrott mot kristna i 19 europeiska länder under 2021.
  • De allra flesta, omkring 300, rörde vandalism, alltså graffiti, förstörd egendom och vanhelgande av kristna platser.
  • Omkring 80 fall rörde stölder av pengar, religiösa objekt, nattvardsoblater med mera.
  • Omkring 60 fall gällde mordbrand eller försök till mordbrand.
  • Fjorton kristna utsattes för våldsattacker.
  • Fyra kristna mördades för sin trostillhörighets skull.

---

Fler artiklar för dig