Bibeln är inte så svårtolkad som många vill få det till när det gäller homosexualitet. Det menar pingstpastor Dan Salomonsson, som konstaterar att alla texter som berör den här frågan är avvisande.
Han menar också att inom pingströrelsen har det traditionella perspektivet ett kompakt stöd, trots att pingstpastor Niklas Piensoho nyligen lade fram en annan bibeltolkning.
Det pågår en förändringsprocess på alla nivåer inom pingströrelsen när det gäller synen på homosexualitet, sa Niklas Piensoho till Dagen strax efter att han hållit ett omtalat bibelstudium i Filadelfiakyrkan i Stockholm. Där menade han att Romarbrevet gick att läsa på ett sätt som inte fördömde homosexualitet, en tolkning som aldrig tidigare gjorts tidigare inom denna frikyrkorörelse.
När Dagen träffar Uppsalas pingstpastor Dan Salomonsson kan man enkelt konstatera att de båda pastorerna är helt oense i detta.
– Egentligen är det rätt ointressant vad enskilda predikanter tycker, det jag vill fokusera på är vad Bibeln säger, kommenterar han den debatt om hbtq-frågor som nu blossat upp inom pingströrelsen.
Sedan radar Dan Salomonsson upp bibeltext efter bibeltext, alltifrån skapelseberättelsen i Första Mosebok till Paulus formuleringar i sina brev. Hela vägen ser han en tydlig linje, och den är att vi är skapade till Guds avbild som man och kvinna, och gång på gång påminner Bibeln om äktenskapets betydelse, alltid är det mellan en man och en kvinna.
– Det är så grundläggande. Ända in i varje cell och kromosom finns spåren av Skaparens tanke i biologin. Attraktionen mellan man och kvinna är själva förutsättningen för livet.
”Bibeltexterna är inte svårtolkade”
Dan Salomonsson målar upp en bibelsyn där de olika texterna harmonierar med varandra och där bibelverser inte ska stå emot varandra och man tvingas välja en. Därmed blir också Bibelns syn på homosexualitet och äktenskap ganska enkel att förstå menar han.
– Det finns texter som beskriver homosexuella handlingar. De är inte många, men samtliga är avvisande, konstaterar Dan Salomonsson och fortsätter.
– Texterna är inte svårtolkade, utan de är lätta att begripa. Det krävs en mycket tillkrånglad teologi för att få ut något annat än vad som bokstavligen står där.
Dan Salomonssons slutsats är att Bibeln inte öppnar för utlevd homosexualitet eller samkönade äktenskap. Han fyller på med att kyrkans åsikt i den här frågan har varit solid i 2000 år.
– Se på de stora världskyrkorna, där råder total enighet även i dag. Det är en ganska perifer del i den västerländska kyrkan där detta omprövas.
Inte rösta om teologi
När det gäller den debatt som blossat upp i frikyrkosverige säger Dan Salomonsson att han är bedrövad att det finns församlingar som kliver före i någon slags aktivistisk anda.
– Vi skulle aldrig kunna tänka oss att rösta i teologiska frågor, säger han själv, underförstått en kritik mot hur vissa församlingar inom EFK hanterat det hela.
[ EFK-kyrka i Örebro tog historiskt beslut - blir första att viga samkönade par ]
Så när locket nu öppnats på glänt i pingströrelsen, efter Niklas Piensohos bibelstudium, är Dan Salomonsson mån om att poängtera att pingströrelsens pastorer är påfallande eniga i den traditionella synen på äktenskap och i synen på homosexualitet. Detta stryks under i samtal som förts i det stora kollegiet av pingstföreståndare i region Stockholm/Uppsala, enligt Dan Salomonsson.
Men ska homosexuella få plats i församlingen?
– Vårt svar är självklart ja, här i församlingen finns människor som är i den situationen, säger Dan Salomonsson.
”Vi omförhandlar inte”
Att vara homosexuell, menar han innebär inte att man per automatik bejakar en liberal bibelsyn utan det finns de som söker sig till en församlingsgemenskap för att de delar den klassiska bibelförståelsen och vill forma sitt liv utifrån den. Men det perspektivet lyfts sällan fram, det är i stort bara de missnöjda rösterna som hörs, menar Dan Salomonsson.
[ Niklas Piensoho: Jag kan inte avvisa homosexuella från ledande uppdrag ]
Han jämför sedan församlingens miljö med en avokado, som har en tydlig kärna samtidigt som den är mjuk, generös och lättillgänglig för alla.
– Avokadon står för att alla är välkomna till gemenskapen, trons kärna är däremot intakt och står fast.
Alla är varmt välkomna, men ingen, inte ens pastorn, är med för att omförhandla och förändra den grundläggande teologiska linjen.
— Dan Salomonsson
– Så alla är varmt välkomna, men ingen, inte ens pastorn, är med för att omförhandla och förändra den grundläggande teologiska linjen. När man kommer till en gemenskap ansluter man och böjer sig under den församling man går in i, säger Dan Salomonsson.
– För vi kommer inte att ändra uppfattning för din skull.
Därför, menar Dan Salomonsson, bör alla som har ledande roller i en församling stå för dess gemensamma tro i teologi och livsföring.
– Är man ledare i församlingen, då ska du företräda det som vi står för, säger han.
Däremot, att utesluta någon ur församlingen eller gemenskapen på grund av det här, det finns inte som alternativ.
Dan Salomonsson menar att det här är den linje som i stort sett alla pastorer inom pingströrelsen har.
Varför ligger de så ofta lågt i debatten?
– För att med den utfrysningskultur som finns i vårt samhällsklimat riskerar man något, säger Dan Salomonsson.
Att många ligger lågt beror helt enkelt på att man beräknar vilken kostnad det kan få att uttala sig.
---
Fakta: Frikyrkan och hbtq
- Inom flera av de traditionella frikyrkorna i Sverige debatteras nu hbtq-frågorna.
- Evangeliska frikyrkan har en öppen process kring detta, som väntas landa någon gång nästa år.
- En församling i Örebro har dock redan fattat beslut om att de ska börja viga samkönade par.
- Inom Equmeniakyrkan får enskilda församlingar viga samkönade par.
---
[ Pastorssonen Andreas Wijk: ”Min tro är större än någonsin men jag är en homosexuell man” ]