Nyheter

Joakim Lundqvist träffade Blom på sjukhuset: ”Kristallklar”

“Djupt rörande och en stor lättnad för familjen”, säger Rune Borgsö om Jan Bloms tillstånd

Tillståndet för Livets ords huvudpastor Jan Blom fortsätter att förbättras, särskilt vad gäller minne och kommunikationsförmåga. Den fysiska rehabiliteringen går långsammare och måste få ta tid, säger församlingens pastor Rune Borgsö. I veckan mötte Blom också sin företrädare Joakim Lundqvist på sjukhuset.

Det har nu gått drygt två månader sedan pastor Jan Blom den 29 augusti var med om en mc-olycka i Uppsala, och ådrog sig svåra huvud- och ryggskador. Efter två veckor på sjukhus vaknade han ur medvetslöshet, och har sedan dess gradvis återfått sin mentala förmåga, vilket Dagen skrivit om.

– Det är en stor förbättring, och man kan närmast dag för dag se hur tillståndet blir klarare och klarare, säger pastor Rune Borgsö till Dagen.

– Det är djupt rörande och så klart en stor lättnad för familjen att kunna kommunicera med honom.

Han berättar att Jan Bloms minne och kommunikationsförmåga förbättrats ytterligare de senaste tre veckorna, vilket är en stor lättnad både för honom själv och familjen, som besöker honom dagligen.

Enstaka personer från församlingen begränsar sina besök till helgerna.

– Så klart är han sugen på att kommunicera med församlingen, så det kommer att komma. Men det handlar om att både han och församlingen ska vara redo för det.

Hemgång närmar sig

Tills vidare blir Jan Blom kvar på sjukhuset, även om möjligheten att få komma hem nu närmar sig. Fortsatt är man dock, av hänsyn till familjen, mycket återhållsam med hur skadorna påverkat Jan Blom fysiskt.

– Det är mycket oklart hur det blir i framtiden, vad Gud kommer att göra och vad rehabiliteringen kan åstadkomma, säger Rune Borgsö, som ber om fortsatta förböner.

– Vi är tacksamma för det fantastiska bönestödet. Sen får man inte ge upp förväntan på att Gud ska hela även kroppen. Men det verkar som att det är en lång process.

Lundqvist: bästa måndagen

Jan Bloms företrädare, pastor Joakim Lundqvist, berättar på Instagram att han nu träffat Jan Blom för första gången efter olyckan, och kallar det “den bästa måndag jag kan minnas”.

“Han har varit min nära vän i mer än 25 år och vi bröt båda ihop och grät när vi såg varandra”, skriver han i inlägget, som är på engelska och på fredagsförmiddagen hade fler än 1 100 gilla-markeringar.

“Jan har genomgått omfattande operationer och är fortfarande i behov av Guds helande kraft för sin kropp. Men hans huvud och hjärta är kristallklara, och bara det att kunna sitta vid hans sjukhussäng och tala, skratta, gråta och be tillsammans igen betydde mer för mig än jag kan säga i ord,” skriver Joakim Lundqvist, och tackar Gud och alla dem som bett för Jan Blom och dennes familj.

“Snälla fortsätt med det och låt oss tro att ‘han som har börjat ett gott verk i er också ska fullborda det’ (Filipperbrevet 1:6)”, avslutar han.

---

Fakta: Vad har hänt?

  • Måndagen den 29 augusti kolliderade Jan Blom, Livets ords huvudpastor, med en buss när han kom åkande på sin motorcykel.
  • I olyckan ådrog han sig allvarliga skador i huvudet och i ryggen.
  • Han var medvetslös i två veckor, men har sedan dess återhämtat minne, tal och koncentrationsförmåga.
  • Han kan nu i begränsad utsträckning ta emot andra besök än enbart av familjen.

---

Fler artiklar för dig