I början av nästa år tar Västerås biskop Mikael Mogren sabbatsledigt. Han åker till universitetet i tyska München för att under fyra månader bland annat fördjupa sig i dogmatik.
Varför tar du sabbatsledigt från ditt uppdrag som biskop?
– I biskoparnas anställningsavtal finns en möjlighet att ta en fördjupningstermin. Jag tycker detta är ett lämpligt tillfälle att ta en paus och ägna mig åt något annat under en period. Bibeln lyfter fram vilan som väsentlig för oss människor, Gud vilade ju den sjunde dagen, och det vill jag ta fasta på.
Vad ska du göra under din sabbat?
– Från februari till och med maj månad nästa år kommer jag att vara på universitetet i München. Där ska jag bland annat ägna mig åt fördjupning inom bibelforskning och dogmatik. Jag vill ta vara på möjligheten att vistas i en tysktalande miljö och vid ett universitet där det både finns en protestantisk evangelisk och en katolsk fakultet.
Vem sköter dina uppgifter när du är ledig?
– Några uppdrag, som till exempel vigningen av stiftets nya präster och diakoner i januari, hinner jag med innan jag åker. Under min ledighet blir domprosten Daniel Eklund min ersättare i domkapitlet och stiftsstyrelsens förste vice ordförande Inger Wahlman min ersättare i stiftsstyrelsen.
– Kontraktsprostarna tar hand om församlingsbesöken som jag brukar göra nästan varje vecka. Stiftsdirektorn Karin Spector och stiftsprosten Peter Åström är ett par andra personer som kommer att göra stora insatser för att allt ska fungera. Jag är omgiven av många fantastiska medarbetare. Det finns guld i dem.
Är det vanligt att biskopar tar sabbatsledigt?
– Bland de nuvarande biskoparna i Svenska kyrkan tror jag att inte att någon har gjort detta. Men några andra tidigare biskopar, som min föregångare Claes-Bertil Ytterberg och Jonas Jonson som var biskop i Strängnäs stift, vet jag har gjort det. Och internationellt, i bland annat Tyskland och USA, är det ganska vanligt att biskopar tar sabbatsledigt.
[ Alla 14 biskopar tar avstånd från kyrkomötets beslut om Israel ]
Hur länge har du varit biskop i Västerås stift?
– Jag har varit biskop i sju år och trivs väldigt bra. Det har varit gnistrande, stärkande och kärleksfulla år, vilket framför allt beror på alla de duktiga medarbetare jag har runt omkring mig. Att vara biskop kräver sitt arbete, och det är en tillgång att ha medarbetare som man kan lösa problem och svårigheter tillsammans med.
Hur ser du på kyrkans framtid?
– Den är ljus. Den svenska folkkyrkan var en statskyrka och nu är den på väg mot att bli en samhällskyrka i sammanhållningens tjänst. Det som görs i kyrkan bidrar till utveckling och samhällets fortsatta existens. Kyrkan och kristenheten behövs verkligen i den polariserade tid vi lever i. Kristen tro är en oslagbar drivkraft för att skapa verklig förändring, säger Mikael Mogren.
---
Fakta: Mikael Mogren
- Är 53 år, född 6 september 1969.
- Biskop i Västerås stift.
- Prästvigdes 1996 i Strängnäs stift.
- Växte upp i en lantbrukarfamilj.
- Studerat teologi i Uppsala, Tübingen och vid Harvard.
- Arbetat som lärare i Tanzania och Paris.
- Tar sabbatsledigt från februari till maj nästa år.
---