Nyheter

Enligt ärkebiskop är Iraks kristna nära utrotning

Tror inte på förändring om inte muslimer vänder sig mot våld som väg till förändring

Kristna har levt i och kring dagens Irak i omkring 1 900 år. Nu står de “på branten av att dö ut”, säger den kaldeiske katolske ärkebiskopen Bashar Warda.

Bashar Warda talade vid ett sidoevent under G20-ländernas möte i Bali förra veckan, skriver Christian Post. Mötet, G20 Religion Forum, arrangerades av Nahdlatul Ulama, en politiskt moderat islamisk organisation i Indonesien.

“Nu står vi inför slutet i Irak, samma slut som drabbat de irakiska judarna före oss och samma slut som väntar yazidierna, som utstått så mycket lidande”, sa ärkebiskopen enligt det manus som skickats till Christian Post.

De kristnas fördrivning ur Irak följde på den våg av islamistisk terrorism som utlöstes av USA:s invasion i Irak 2003. Men ärkebiskop Bashar Warda pekade inte bara på det “sekteristiska våld” som fortsatt att prägla landet, utan talade också om en “en fundamental våldskris inom islam”, vilken han menar påverkar både Mellanöstern, Afrika och Asien.

“Om inte denna kris erkänns, hanteras och klaras upp, finns det ingen framtid för kristna eller någon annan form av religiös pluralism i Mellanöstern”, sa Bashar Warda.

“Det finns [då] små skäl att se en framtid för någon i Mellanöstern, inklusive inom den islamiska världen, annat än i en kontext av fortsatt våld, hämnd och hat”.

Kristet våld

Bashar Warda medgav i sitt anförande att “vi kristna alltför ofta omfamnat de mest radikala och våldsamma tolkningarna av vår tro”, utan att säga om han syftade på inkvisitionen, korstågen eller omvändelser under svärdet. Detta har dock ändrats med tiden, menade han.

“Här är vi irakiska kristna i dag: vi glömmer inte, ändå förlåter vi. Kan våra muslimska bröder och systrar följa oss i detta, eller fortsätter deras våldsamma berättelse, så att de till slut själva förgörs”? frågade han avslutningsvis.

---

Fakta: Kristna i Irak

  • Tidigare fanns omkring 1,5 miljoner kristna i Irak.
  • Sedan USA:s invasion 2003, och IS-styret i norra Irak 2014-2017, har 80 procent av Iraks kristna lämnat landet. I dag uppskattas antalet till under 200 000.
  • Enligt Open Doors fortsätter den kristna minoriteten i Irak att leva under svåra omständigheter, diskriminering och intolerans. Irak ligger som nummer 14 på organisationens lista över de länder där kristna har det svårast.
  • Närheten till Turkiet är också ett reellt hot mot de kristna i Irak. I juni 2020 attackerades kristna byar av turkisk militär, vilket tvingade många kristna att fly. I maj 2021 evakuerades kristna byar efter nya turkiska bombningar i området, uppger Open Doors.

---

Fler artiklar för dig