Nyheter

Marika Markovits blir ny biskop i Linköping

Avvisade först tankar och frågor om att kandidera: “Kanske var det ändå så att Gud ville det här”

Marika Markovits blir Linköpings stifts nästa biskop. Det stod klart efter det avgörande biskopsvalet på måndagen. Hon fick 63,4 procent av rösterna, mot Jan Eckerdals 36,6 procent.

Rösterna från de drygt 500 röstberättigade var färdigräknade på eftermiddagen. Strax därefter ringde biskop Martin Modéus upp Marika Markovits för att berätta att hon blir hans efterträdare, uppger Svenska kyrkan.

– Det känns bra, och det känns också spännande att få komma till ett nytt stift, säger Marika Markovits, som i dag är domprost i Stockholm, till Dagen.

– Och sen känner jag stor tacksamhet och glädje för det stora förtroende som jag fick i omröstningarna.

Hade inte tänkt ställa upp

Marika Markovits har varit domprost i Stockholm i två år, och hade under lång tid inte tanken på att ställa upp i något biskopsval.

– Det är verkligen så att “Guds vägar äro outgrundliga”, säger hon till Dagen, och berättar hur hon före och under sommaren avvisade alla dem som ställdes frågan om hon inte skulle kandidera i Linköping.

– Men sista veckan före nomineringsvalet var det flera saker som hände, oplanerade möten som gjorde att jag började fråga mig om det kanske ändå var så att Gud ville det här, och att jag skulle lyssna mer än att bara säga nej.

– När jag väl bestämt mig blev det ganska rofyllt.

Har vänner i Linköping

Marika Markovits har varit mycket i Linköping under sina år som aktiv inom Stadsmissionen, och har även haft ett styrelseuppdrag för Linköpings universitet vid en institution i Norrköping.

– Sen har jag vänner i stiftet, både i staden och på landsbygden.

Något hon tar med sig till Linköping från åren i Stockholms domkyrkoförsamling är “den entreprenöriella andan”, säger hon.

– Domkyrkoförsamlingen har alltid varit tvungen att hushålla med sin ekonomi, åtminstone sedan 20–30 år tillbaka. Och den samarbetsanda, det innovativa tänkande och den kollegialitet som det föder, det vill jag ta med mig, inte minst när det gäller att hitta kreativa sätt att finansiera verksamheten på.

Något särskilt bibelord har hon inte haft med sig under processen. Däremot nämner hon gärna en älsklingspsalm, 288: “Gud från Ditt hus vår tillflykt Du oss kallar”.

Präster, diakoner och elektorer

Rösträtt i biskopsvalet har anställda präster och diakoner samt elektorer som väljs av församlingarna inom Linköping stift.

Domkapitlet och stiftsstyrelsen röstar i andra omgången av biskopsvalet i Linköping. Avgående biskopen Martin Modéus är med som valförrättare.

Modéus lägger ner staven

Valet vinner laga kraft efter en veckas överklagandetid.

I den första valomgången, den 24 oktober, fick ingen av de sex kandidaterna 50 procent eller mer av rösterna. Därför gick valet vidare med de två kandidater som fick flest röster: Marika Markovits, 58 år, och Jan Eckerdal, 46 år. Den senare är teologisk rådgivare vid Sveriges kristna råd.

Linköpings nuvarande biskop Martin Modéus valdes tidigare i år till ny ärkebiskop för Svenska kyrkan, och lägger ner staven i Linköpings domkyrka den 26 november. Söndagen den 4 december tas han emot som ärkebiskop i Uppsala domkyrka.

Domkapitlet och stiftsstyrelsen röstar i andra omgången av biskopsvalet i Linköping. Avgående biskopen Martin Modéus är med som valförrättare.

Marika Markovits kommer att biskopsvigas i Uppsala domkyrka den 15 januari, och tas emot som biskop i domkyrkan i Linköping lördagen den 21 januari.

Inspirerades av hemlös

När Marika Markovits inför valet fick frågan om vad hon brinner för, svarade hon bland annat:

“Att göra kyrkans liv, tro och lära begriplig och angelägen. Gudstjänst formad så att människor kan väva in sina liv i den. Diakoni och allas rätt till ett värdigt liv är jag beredd att kämpa för. Religionsdialog som lokalt fredsarbete och att samverka med andra för att nå längre än en enskild organisation gör. Barns och ungas tro och utveckling, att lyfta deras kompetens att leda.”

Inspirerades gjorde hon, sa Marika Markovits, av en person, Billy, som levt hemlös sedan nio års ålder.

“Han förmedlar kärlek och ljus med humor och generositet. Jag har mycket att lära av honom om att gå vidare, om förlåtelsens kraft och att livsglädje är en viktig del av kristen tro.”

---

Fakta: Marika Markovits

  • Domprost i Stockholm sedan december 2020.
  • Direktor för Stockholms stadsmission 2005-2019.
  • Utsågs till Årets europé i Sverige 2013.
  • Mottog Kungens förtjänstmedalj åttonde graden för förtjänstfulla sociala samhällsinsatser 2020.
  • Har varit handläggare vid kyrkokansliet och komminister och distriktschef i Farsta församling.
  • Prästvigdes den 9 januari 1994 för Stockholms stift i Storkyrkan av Biskop Henrik Svenungsson.
  • I sina teologistudier fördjupade hon sig i religionspsykologi, tros- och livsåskådning och Gamla testamentets språk och teologi.

---

Fler artiklar för dig