Nyheter

Kampanj för att Denis Mukwege ska bli president i Kongo

Allt fler röster höjs för att förmå Nobelpristagaren att ge sig in i politiken

Denis Mukwege, läkaren som fått Nobels fredspris, bör ställa upp som kandidat i nästa års presidentval i Demokratiska republiken Kongo. Det menar allt fler grupperingar som nu ger sig till känna.
Mukwege själv har dock inte uttalat sig om sina politiska ambitioner.

“Denis Mukwege är mannen Kongo behöver vid denna avgörande tidpunkt. Vem vet om inte det var just detta som Denis Mukweges väg skulle leda fram till hela tiden”, skriver kampanjorganisationen Alternative Mukwege 2023 i ett pressmeddelande, enligt La Tribune Plus.

Kampanjen lanserades officiellt vid en presskonferens i söndags, rapporterar tv-kanalen ZTM, enligt ett inlägg på Twitter. Denis Mukwege själv var inte med vid mötet, som hölls av unga företrädare för Alternative Mukwege.

Presidentval i DRK ska enligt planerna hållas i slutet av nästa år. Ända sedan sommaren har det spekulerats i huruvida Denis Mukwege skulle ställa upp i valet.

I juni i år ska en grupp kongolesiska intellektuella ha uppmanat Denis Mukwege att kandidera, skriver tidningen Le Maximum. Och Mediacongo.net skriver om de många grupper som nu pressar på för att förmå den världskände läkaren att ge sig in i politiken, så som Appel patriotique.

“I Demokratiska republiken Kongo vill alltfler organisationer inom civilsamhället att Denis Mukwege ska ställa upp i presidentvalet. Men hittills har han själv inte sagt ett ord om saken,” påpekar journalisten Jeanric Umande i en artikel vars rubrik kan översättas med “Mukweges kampanjmaskineri ger sig till känna: läkaren måste kandidera”.

Ska Denis Mukwege verkligen kunna stå emot trycket att gå från att vara “mannen som lagar kvinnor” till att bli “mannen som lagar ett helt land”, undrar reportern Dandjes Luyila i en artikel som anspelar på det tillnamn som den kände gynekologen fått för sitt arbete med våldsutsatta och våldtagna kvinnor i Kongo.

Fördömde massaker

Senast Denis Mukwege uttalade sig i sociala medier var den 30 oktober, då han pekade på de politiska brister som ledde till att rebeller nyligen kunde inta städerna Kiwanja och Rutshuru i nordöstra Kongo. Dessförinnan, den 22 oktober, fördömde han en massaker på civila i Maboya i Norra Kivu, troligen utförd av den islamistiska extremistgruppen ADF.

“Rättvisa måste till för att konsolidera rättssäkerheten och för att förhindra upprepandet av massövergrepp som störtar ner kongoleserna i sorg”, sa han i ett uttalande genom Panzisjukhuset.

---

Fakta: Denis Mukwege

  • Denis Mukwege, 67, är läkaren och pingstpastorn som blev världskänd då han tilldelades Nobels fredspris 2018.
  • Han är verksam i Panzisjukhuset i östra delen av DR Kongo, ett sjukhus som stöds av bland annat PMU och Läkarmissionen.
  • Här har han behandlat kvinnor som blivit brutalt våldtagna under den konflikt som under årtionden plågat regionen.

---

Fler artiklar för dig