Nyheter

Magdalena Andersson önskade glad halloween i allhelgonahelgen

Så uppmärksammade riksdagens partiledare allhelgonahelgen i sociala medier - ljuständning och gravbesök, och en halloweenhälsning.

Flera av riksdagens partiledare uppmärksammade allhelgonahelgen i sociala medier med bilder på gravbesök och ljuständning. Men en partiledare gjorde det på ett lite oväntat sätt: genom att önska glad Halloween.

Allhelgonahelgen är den mest välbesökta helgen på året för kyrkor och kyrkogårdar runt om i hela Sverige. Flera av riksdagens partiledare passade på att under fredagen och lördagen uppmärksamma högtiden i sociala medier.

M-ledaren: “Vi tänker på varandra”

Moderaternas partiledare och statsministern Ulf Kristersson lade upp upp bilder från Gamla kyrkogården i Strängnäs, där hans svärmor tidigare i år begravdes. “Vi tänker på varandra och framför allt på alla som nyligen har förlorat nära och kära”, skriver han.

L-ledaren: “Det var en fin stund”

Liberalernas partiledare och arbetsmarknads- och integrationsministern Johan Pehrson valde att uppmärksamma helgen genom att lägga upp en bild på sig själv då han tänder ett ljus på Norra kyrkogården i Örebro. Till bilden skriver han om “vårt enda liv” och att döden förr eller senare drabbar oss alla. “Det var en fin stund för mig att idag få minnas alla de som inte längre finns kvar, men som betytt så mycket för mig i mitt liv. Hoppas du gjort det också”, skriver L-ledaren.

C-ledaren: “Ett ljus för alla vi saknar”

Även Centerpartiets avgående partiledare Annie Lööf lade upp en bild på sig själv då hon tänder ett ljus. Bilden är från Visby domkyrka i somras, efter mordet på psykiatrisamordnaren Ann-Marie Wieselgren. Till bilden har hon skrivit en kort text: “Ett ljus för alla vi saknar och som fattas oss.”

KD-ledaren: ”Påminner oss om livets förgänglighet”

Kristdemokraternas partiledare och energi- och näringsministern Ebba Busch uppmärksammade allhelgonahelgen med en bild på en ljuslåga. “En helg där vi påminner oss om livets förgänglighet och där kyrkogårdar runt om i vårt land lyser upp i mörkret”, skriver hon. Ebba Busch upplyser dessutom följarna om att helgen innefattar två kyrkliga dagar: alla helgons dag och alla själars dag.

S-ledaren: ”Happy Halloween!”

Ett möjligen något annorlunda inlägg på alla helgons dag kom från Socialdemokraternas partiledare och oppositionsledaren Magdalena Andersson – som önskar sina Instagramföljare “Happy Halloween!”

Halloween, som har sitt ursprung i en förkristen keltisk tradition att uppmärksamma de döda, inträffar traditionsenligt under en enda dag, nämligen den 31 oktober. Festligheter av modernare slag brukar dock pågå inför Halloween under flera dagar, fram till den 31 oktober.

Tyst från SD-, V-, och MP-ledarna

Fem av riksdagens partiledare uppmärksammade alltså på ett eller annat sätt allhelgonahelgen i sociala medier.

Helt tyst har det varit från Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar och Miljöpartiets båda språkrör Märta Stenevi och Per Bolund.

Två partier uppmärksammar helgen

Bland riksdagspartiernas officiella konton i sociala medier har två uppmärksammat helgen; Kristdemokraterna önskar sina följare “en fridfull allhelgonahelg” och Centerpartiet önskar följarna “en lugn och fridfull dag”.

---

Fakta: Alla helgons dag, allhelgonadagen och Halloween

  • Allhelgonahelgen infaller under första helgen i november och innefattar två dagar: alla helgons dag på lördagen och alla själars dag på söndagen.
  • Utanför Sverige firas i den kristna världen allhelgonadagen – alltså inte alla helgons dag – den 1 november. Även i Sverige var allhelgonadagen förr i världen en helgdag, men den avskaffades vid almanacksreformen 1772. 1953 infördes i stället den rörliga helgdagen alla helgons dag.
  • Den 31 oktober, dagen före allhelgonadagen, inträffar Halloween – en högtid med keltiskt ursprung och rötter i förkristen tid. Kelterna uppmärksammade under högtiden de döda och tände samtidigt eldar och klädde ut sig för att skrämma bort onda andar. Under 1800-talet slog Halloweenfirandet igenom i USA. I Sverige har högtiden vunnit mark under de senaste decennierna.

---

Fler artiklar för dig