Nyheter

Bjärka-kommuniteten får inte fira ökenmässa i Klosterkyrkan

Domkapitlet stoppar Ekumeniska kommunitetens ökenmässa i Klosterkyrkan i Vadstena

Ekumeniska kommuniteten i Bjärka-Säby får inte fortsätta fira ökenmässa i Vadstena klosterkyrka. Det står klart efter ett beslut från domkapitlet i Linköpings stift.

Två gånger har Ekumeniska kommuniteten i Bjärka-Säby firat ökenmässa i Klosterkyrkan i Vadstena, med pingstpastorn Peter Halldorf som celebrant. Nu har domkapitlet i Linköpings stift beslutat att det inte får ske igen.

Peter Halldorf

Beslutet kommer efter att Vadstena församling och Pilgrimscentrum ansökt om att få fira ökenmässan som en temamässa, skriver Kyrkans tidning. Ekumeniska kommunitetens ökenmässa har hämtat inspiration från den orientaliska kristna traditionen i Egypten och Syrien.

“Om en gudstjänst med en för Svenska kyrkan ovan liturgi, ovan teologi och ovan ordning firas i ett välkänt svenskkyrkligt kyrkorum kan en förvirring uppstå för den som besöker gudstjänsten”, skriver domkapitlet i beslutet.

Står inte i nattvardsgemenskap

Domkapitlet hänvisar till biskopsbrevet “Fira nattvard” från 2020, där det framgår att präster och pastorer från olika kyrkor får biträda varandra i nattvardsfirande, förutsatt att det är tydligt i vilken kyrkas ordning nattvardsgudstjänsten firas. Ett sådant samarbete kan dock enligt domkapitlet inte finnas mellan präster i Vadstena församling och pingstpastorn Peter Halldorf, eftersom Svenska kyrkan inte står i nattvardsgemenskap med pingströrelsen, skriver Kyrkans tidning.

Även det faktum att Ekumeniska kommuniteten är en förening och inte ett trossamfund spelar roll för beslutet. Domkapitlet anser samtidigt att frågan om “hur vi utvecklar våra goda relationer även med ekumeniska gemenskaper och kristna grupper som inte är samfund i traditionell mening” är en viktig framtidsfråga.

– Det tycker jag man ska titta på väldigt fort, säger Magnus Svensson, kyrkoherde i Vadstena Dals församlingar, till Kyrkans tidning.

Jag tycker det är synd att jag inte får upplåta kyrkan till den Ekumeniska kommuniteten i Bjärka-Säby eftersom de inte är ett samfund.

—  Magnus Svensson, kyrkoherde

Får inte lånas ut

I vanliga fall får Svenska kyrkans församlingar låna ut kyrkor till andra trossamfund, om det är tydligt att gudstjänster som firas i kyrkorummet firas enligt den andra kyrkans ordning. Men inte heller en utlåning av Klosterkyrkan till Ekumeniska kommuniteten tillåts nu, eftersom kommuniteten alltså inte är ett trossamfund.

– Jag tycker det är synd att jag inte får upplåta kyrkan till den Ekumeniska kommuniteten i Bjärka-Säby eftersom de inte är ett samfund. Romersk-katolska kyrkan kommer hit flera gånger om året och firar gudstjänster, mässor och vigslar, säger Magnus Svensson.

Nytt bakslag

Domkapitlet i Linköpings stifts beslut utgör ett nytt bakslag för Ekumeniska kommuniteten i Bjärka-Säby, som under 2021 motvilligt fick lämna Nya slottet Bjärka-Säby. Slottets ägare, Pingstkyrkan Linköping, beslutade att säga upp avtalet med Ekumeniska kommuniteten för att låta gudstjänstlivet på slottet få en “tydligare koppling till den pentekostala traditionen”. Kommuniteten hade i sin nuvarande form funnits på platsen sedan 2008.

Jonas Eveborn, föreståndare för Ekumeniska kommuniteten, säger till Kyrkans tidning att ökenmässa regelbundet firas i samarbete med andra svenskkyrkliga församlingar, samtidigt som möjligheten att göra det begränsats på senare tid.

Bjärka-Säby

– Det är vår erfarenhet att biskopsbrevet ”Fira nattvard” i kombination med den nya handboken gjort att både Svenska kyrkan själv, och relationer till rörelser där man inte bara besöker varandras gudstjänster utan firar varandras liturgier, påverkats. Det får vi respektera, men kan också se att uttryck och gudstjänster som har varit väldigt viktiga för människors växt och uttryck i det andliga livet har behövt anpassas eller helt sluta firas, säger han.

Vadstena församling planerar inte att överklaga domkapitlets beslut.

---

Fakta: Ekumeniska kommuniteten i Bjärka-Säby

  • Kommunitetsverksamhet på Nya slottet Bjärka-Säby inleddes 1996 inom ramen för Pingstkyrkan Linköpings verksamhet, med pingstpastorn Peter Halldorf som ledare.
  • 2008 började föreningen Ekumeniska kommuniteten i Bjärka-Säby verka på platsen, med delvis ansvar för gudstjänstlivet där.
  • Under våren 2021 stod det klart att Ekumeniska kommuniteten behövde flytta ut då Pingstkyrkan Linköping beslutat att gudstjänstlivet på platsen skulle få en “tydligare koppling till den pentekostala traditionen”.

---

Fler artiklar för dig