Nyheter

”Smygnazistisk” forskare chattade i flera år med mördaren

Mannen är anställd vid Stockholms universitet och hörs nu i rättegången om mordet på Ing-Marie Wieselgren. Har yttrat sig antisemitiskt, beskrivit sig själv som smygnazist och är barndomsvän med terroranklagade mannen.

En forskare anställd vid Stockholms universitet hörs som vittne i den rättegång som pågår om mordet på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren. Forskaren är barndomsvän med åtalade Theodor Engström och har chattat med honom i flera år, och beskrivit sig själv som “smygnazist”.

Forskaren är medlem i den rasideologiska organisationen “Det fria Sverige”, skriver Dagens Nyheter. Han har under flera år haft en chattkontakt med Theodor Engström, vilket framkommer i förundersökningsprotokollet inför rättegången. I chattarna har de båda utbytt tips om böcker med högerextremt innehåll, och de har diskuterat olika högerextrema organisationer. Organisationen “Det fria Sverige” beskriver sig själva som “traditionellt nationella” och skriver på sin hemsida att de vill “bygga ett alternativ till den sönderfallande mångkulturella staten”.

”Vår lilla nazistchatt”

Forskaren är anställd av Stockholms universitet vid psykologiska institutionen. I oktober 2017 berättar han om en vetenskaplig artikel han skrivit och konstaterar att hans artikel innehåller “en teori som är emot en annan teori av judar”. “Så hela artikeln går indirekt ut på att krossa två författare som råkar vara judar. Riktigt roligt”, skriver han, och fortsätter: “Alltid roligt att debattera utan att avslöja att man är smygnazist”.

I juli 2018 skriver forskaren till Engström: “Jag bjöd in dig till vår lilla nazistchatt”. Till Säpo säger däremot forskaren att chatten användes när de båda spelade datorspel och att namnet var “ironiskt”. Forskaren betonar i förhör att han inte trodde att Engström skulle vara kapabel att utföra något dåd.

Kritisk mot invandringspolitik

Men forskaren har också själv i ett tidigare skede – 2014 – uttryckt att det vore “underhållande” om dåvarande moderatledaren Fredrik Reinfeldt skulle bli mördad. Han säger i förhören med Säpo att både han själv och Theodor Engström var mycket kritiska till Reinfeldt och ogillade den invandringspolitik som Sverige hade under denna tid.

Prefekten vid psykologiska institutionen i Stockholm Fredrik Jönsson säger till Dagens Eko (onsdag 2/11) att uppgifterna är nya för honom. “ Jag kan inte kommentera enskilda ärenden, men däremot vad gäller uttalandena så vill jag med all tydlighet säga att det här är uttalanden som inte stämmer med de kärnvärden som universitetet representerar”, säger han.

---

Fakta: Åtalas för mord och terrorbrott

  • Theodor Engström åtalas för både terroristbrott och förberedelse för terroristbrott. Det förstnämnda gäller mordet på Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan 6 juli i år.
  • Åtalet väcktes i tisdags. Rättegången är planerad att hållas i Gotlands tingsrätt med start den 8 november.

---

Fler artiklar för dig