Nyheter

Livets ord-kyrka attackerad av rysk drönare i Poltava

Attack förstörde fasad, fönster och minibuss

Den lokala Livets ord-kyrkan i Poltava skadades vid en drönarattack natten till måndagen. Två medarbetare hann med nöd och näppe sätta sig i säkerhet, berättar den svenske pastorn Rune Borgsö.

Drönarattacken skedde vid tretiden på morgonen den 1 november.

“Vår Livets ord-kyrka i Poltava, Ukraina, efter nattens drönarattack utförd av den ryska armén. Mirakulöst nog dödades ingen. De som var i närheten lyckades att ta skydd sekunderna före nedslaget, tack gode Gud!”

Så skriver den svenska pastorn Joakim Lundqvist på Twitter, där han lagt upp en kort video som visar brinnande byggnader.

Enligt ukrainska myndigheter hade den ukrainska militären lyckats skjuta ner sex av de tio så kallade kamikazedrönarna som under natten avlossats mot Poltava. Bland de byggnader som träffades direkt nämns särskilt ett lager som användes av postföretaget Nova Posjta, skriver nyhetssajten poltava.to.

“Som ett resultat av attacken brandhärjades ett område på 3 600 kvadratmeter, inklusive lastavdelning nr 1 för Nova Posjta,” skriver sajten.

Ny kyrka

Alldeles i närheten av postlagret ligger den nya kyrka dit stadens Livets ord-församling flyttade i slutet av förra året.

På gatan utanför stod två rödmålade minibussar med vita kors, som församlingen använder för att köra ut förnödenheter och evakuera flyktingar. I närheten har kyrkan dessutom en lagerlokal för livsmedel och annat.

– Tre drönare landade i grannbyggnaden. Splittret förstörde fasaden på kyrkan och krossade alla fönster på ena sidan. Luftkonditioneringsanläggningen gick också sönder, berättar pastor Rune Borgsö, som nyligen besökte Ukraina.

– Två män som befann sig i kyrkan sprang ut för att köra undan den ena minibussen och på så sätt rädda den. Men när de satt sig ner hörde de det visslande ljudet från en fjärde drönare, sprang ut ur bilen och slängde sig på magen i byggnaden. Då förstördes delar av bilen också.

Citerar ur Moseboken

På Instagram berättar församlingens pastor Vladimir Kurshun om attacken. Han står framför en rödmålad minibuss som fått flera fönster urblåsta, och går sedan runt och filmar krossade fönster och byggnader som fortfarande brinner.

Pastor Vladimir Kurshun i Poltava.

I sitt inlägg börjar pastorn med att citera ur femte Moseboken:

Förbannad är den som i hemlighet slår ihjäl sin nästa. Och allt folket ska säga: ‘Amen’. Precis det händer varje natt i Ukraina! Ryska raketer, artilleri och drönare förstör hem i hemlighet, förstör infrastruktur och dödar civila!” skriver han.

“Chockvågen förstörde kyrkans fasad, och två av våra bröder lyckades med knapp nöd undkomma den sista drönarattacken. Bussen som används för att transportera människor till säkerhet går inte att använda, men genom Guds nåd räddades nästan all kyrkans egendom.”


Fler artiklar för dig