Nyheter

Brian Houston: Jag trycktes ut från Hillsong

Hillsonggrundaren om sin avgång och missbruksanklagelserna

Inom kort ställs Hillsongs grundare Brian Houston inför rätta, anklagad för att ha dolt sin fars sexuella övergrepp. Nu bryter han tystnaden med ett inlägg på Facebook, där han hävdar att han “trycktes ut” från posten som seniorpastor av kyrkans ledning.

Hillsongs styrelse meddelade i mars i år att Brian Houston avgick som global seniorpastor, efter uppgifter om att han brutit mot uppförandekoden för pastorer.

Detta i och med att han vid två tillfällen ska ha uppträtt på ett olämpligt sätt mot kvinnor. Bland annat ska han 2019 ha knackat på i berusat tillstånd hos en kvinna, som inte var medlem i församlingen men som han träffat tidigare under dagen.

– Den ökända natten 2019, när jag blandat en dubbel dos ångestdämpande tabletter med alkohol, var en enskild händelse, säger Brian Houston i en 14 minuter lång video på sin Facebooksida.

– Det hände en gång. Det hade inte hänt tidigare och har inte hänt sedan dess. Så jag har inget pågående problem med ångestdämpande tabletter eller något annan receptbelagt läkemedel.

Brian Houston upprepar vad han sagt tidigare, om att alkoholen inte är hans vän. Men han förnekar att han skulle vara alkoholist.

– Påståendet att jag skulle vara alkoholist är falskt. Faktum är att en terapeut och expert har sagt att jag inte uppvisar de drag som är typiska för en alkoholist, säger han.

Hade velat vara kvar

Men framför allt talar Brian Houston med besvikelse om hur han och hustrun Bobby upplever att de stötts ut av Hillsong.

Bland annat hävdar Brian Houston att han inte lämnade sitt uppdrag som seniorpastor i mars i år för att han var skyldig till olika överträdelser, utan för att styrelsen och dess uttalanden gjort hans position “ohållbar”.

Please join me as I share this very important message. I feel the time has come to clarify the circumstances around my resignation, and Bobbie's termination, from Hillsong Church. I discuss these issues in this video.

Posted by Brian Houston on Wednesday, November 2, 2022

– Med tiden, som jag ser det, trycktes jag ut helt och hållet, säger han om den process som började med att han i januari 2021 lämnade uppdraget som styrelseordförande.

I själva verket, säger han i videon, hade han bett styrelsen att få vara kvar i en roll som “grundarpastor” i samband med att han avgick som global seniorpastor.

– Jag antar att en stor del av mig hoppades att styrelsen, med vetskap om den press jag utsattes för, skulle avböja mitt erbjudande [om att avgå] och fortsätta att ta strid för mig. Men så blev det inte.

Snarare, säger han, bidrog styrelsens agerande till att förvärra hans situation.

– Sorgligt nog fanns det i de uttalanden och kungörelser som gjordes, tillräckligt med detaljer för att ösa skam och förödmjukelse över mig, och tillräckligt med tvetydighet för att låta människor dra sina egna slutsatser om vad som hänt eller inte hänt, säger han.

Rättegången börjar

Sommaren 2021 åtalades Brian Houston för att han inte upplyst myndigheterna om att hans far, Frank Houston, förgripit sig mot en omyndig ung man på 1970-talet.

Åklagaren hävdar att Brian Houston redan i september 1999 kände till att hans far förgripit sig på en minderårig man, men att han valde att inte anmäla detta till polisen.

Brian Houston ha invänt mot åtalet, och avgick i januari som Hillsongs styrelseordförande.

Frank Houston erkände själv övergrepp på en pojke i Nya Zeeland år 2000, och blev då avstängd från som pastor i pingströrelsen. Beslut togs av sonen Brian Houston, som då var ledare för den australiska pingströrelsen.

Rättegången inleds den 2 december och väntas pågå i tre veckor, skriver The Guardian.

Frank Houston avled 2004.

---

Fakta: Hillsong

  • En global, kristen församlingsrörelse som grundades av paret Brian och Bobby Houston i Australien 1983.
  • Har enligt egna uppgifter kyrkor i 30 länder, och besökt av 150 000 personer varje vecka.
  • Leds i dag av Phil och Lucinda Dooley, som är tillförordnade globala seniorpastorer.
  • Hillsong Sweden grundades 2006, och är en del av pingströrelsen i Sverige, men också av den globala Hillsong-rörelsen.

---

Fler artiklar för dig