Kommentar

Vi ska nog vara glada att mördaren inte visste hur ett Nikodemussamtal går till

Nyhetsreporter Jacob Zetterman befann sig bara hundra meter ifrån platsen där Theodor Engström mördade Ing-Marie Wieselgren i Almedalen: Själv var jag just då glatt omedveten om vad som pågick. Det är först i efterhand som jag har tagit in vad som hänt, men också vad som skulle kunna ha hänt.

Jag har själv varit på plats under Nikodemussamtalen i Visby domkyrka och vet hur pass nära man kan komma en partiledare.

Det går kalla kårar i kroppen när jag läser polisens förhör med Theodore Engström och hur han planerade att mörda Annie Lööf på plats inne i Visby domkyrka. Det hela skulle ske under det Nikodemussamtal som traditionsenligt hålls varje kväll under Almedalsveckan.

Jag har själv varit på plats vid flera sådana samtal. Jag vet hur pass nära en partiledare man kan komma. Jag vet att man som vanlig medborgare bokstavligt talat kan få stå öga mot öga med de politiker man annars hålls borta ifrån. Det hela sker under nattvardsstunden, där partiledarna brukar dela ut ljus till besökarna. Atmosfären är finstämd och intim, ett fönster av andligt lugn i den annars så upptrissade stämningen i Almedalen.

Att det mitt i detta skulle ha skett ett mord på Annie Lööf, tanken svindlar.

Annie Lööf (C) deltar på Nikodemussamtalet i Visby domkyrka, samma dag som Ing-Marie Wieselgren mördades. Mördaren hade spanat in detta evenemang för att attackera Annie Lööf.

Det är också kusligt att se hur han ringat in Antje Jackelén som ett tänkbart offer.

—  Jacob Zetterman, reporter

Vi ska nog vara glada för att mördaren inte kände till hur ett Nikodemussamtal brukar gå till, att han inte vågade gå dit och själv få se hur pass nära han kunde komma. För polisen förklarade Theodore Engström i stället att hans plan var att hitta det rätta tillfället, troligtvis genom att störta fram med dragen kniv mitt under samtalet längst fram i kyrkan, vilket hade gett livvakterna flera sekunder till godo.

Det är också kusligt att se hur han ringat in Antje Jackelén som ett tänkbart offer, en kyrkoledare som tagit emot många verbala hugg från högerextremt håll. Theodore Engström skräder själv inte med omdömet om den tidigare ärkebiskopen i sin kartläggning över tänkbara offer.

Tack och lov mördades inte Annie Lööf inne i domkyrkan, men det blev en mardröm ändå. Jag var själv omkring hundra meter ifrån händelsernas centrum när Ing-Marie Wieselgren knivhöggs till döds i centrala Visby, själv glatt omedveten om vad som pågick eftersom allt mitt fokus låg på att slutföra min sista nyhetsartikel innan min semester skulle börja.

Först i efterhand har jag steg för steg tagit in vad som hänt, men också vad som skulle kunna ha hänt. Nu genom att ha läst en utskrift av mördarens egna förvirrade tankar och hur han i polisförhöret öppet berättade om sina planer på ett politikermord i Visby domkyrka.

Jag noterar också att Theodore Engström flera gånger tillbakavisar att han själv skulle vara kristen. Därmed kan vi den här gången enkelt avfärda de påståenden som ofta kommer i kölvattnet av högerextrema terrordåd i västvärlden, att de skulle vara någon slags kristen spegelbild av de muslimska terrordåden.

Fler artiklar för dig