Nyheter

Visbymördaren skulle döda Annie Lööf i domkyrkan

Nya uppgifterna: Annie Lööf skulle dödas i Visby domkyrka och ärkebiskop Antje Jackelén stod med på Visbymördarens dödslista.

Theodore Engström hade konkreta planer på att döda Annie Lööf inne i Visby domkyrka under Almedalsveckan. Han hade tidigare kartlagt flera andra personer, bland annat ärkebiskop Antje Jackelén som också var på plats i Visby, innan han slutligen genomförde sitt attentat genom att mörda psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren.

Sommarens almedalsvecka kommer att gå till historien för mordet på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren, medlem i Missionskyrkan i Uppsala. I och med att rättegången mot Theodore Engström är på väg att dra i gång har nu fler detaljer kommit upp på bordet, bland annat att han hade en lista på flera tänkbara personer som han troligtvis skulle ha kunnat döda.

En av dem är Antje Jackelén, som i somras fortfarande var ärkebiskop i Svenska kyrkan. I sin kartläggning av henne hade Theodore Engström skrivit att hon “har en förmildrande och nästan förlåtande inställning till Islam”, samt att hon var “öppet SD-fientlig”.

Uppgifterna är hämtade från Theodore Engströms egen hårddisk och finns med i förundersökningsprotokollet inför den stundande rättegången. Även personer som Fredrik Reinfeldt, Mona Sahlin och Cecilia Malmström fanns med i denna kartläggning av potentiella offer.

Ardalan Shekarabi och Antje Jackelén

Var på plats i Visby

Även om Theodore Engström, med en förflutet i nazistiska NMR, själv i förhör säger att det primärt var tre andra personer han spanat in under Almedalsveckan, så fanns ändå ärkebiskop Antje Jackelén på hans radar. Hon var på plats i Visby den dag då mordet skedde.

Förutom Ing-Marie Wieselgren var det C-ledaren Annie Lööf samt SVT:s VD Hanna Stjärne som siktet var inställt på. Theodore Engström hade planerat någon form av mordattentat och förberett sig genom att resa till Gotland en tid i förväg, där han bodde i tält och hade beväpnat sig med en kniv, två svärd samt en pilbåge.

Mord i domkyrkan

I förhöret med polisen kommer det nu fram att Theodore Engström varit inne i Visby domkyrka för att undersöka möjligheten att mörda Annie Lööf under ett Nikodemussamtal. Det är ett samtal som brukar hållas på kvällarna under Almedalsveckan, där kyrkans företrädare samtalar med politiker. Annie Lööf var inbokad i kyrkan på onsdagskvällen, strax efter sitt almedalstal.

Theodore Engström berättar i förhöret med polisen hur han dagarna före mordet besökte domkyrkan i Visby, där han förklarar att Nikodemussamtalet med Annie Lööf troligtvis var hans sista möjlighet att genomföra något spektakulära attentat under Almedalsveckan. Att ett politikermord skulle ske i en kyrka såg han som symbol

iskt viktigt.

Annie Lööf (C) deltar på Nikodemussamtalet i Visby domkyrka, samma dag som Ing-Marie Wieselgren mördades. Mördaren hade spanat in detta evenemang för att attackera Annie Lööf.

Inte kristen

När han beskriver sitt besök i domkyrkan uttrycker han det som att han befinner sig “både i ett andligt och ett sagosammanhang”, att det här bokstavligt talat var ett “sagoäventyr som jag som sagopojke gett mig in på”. Flera gånger under förhöret berättar han om en andlig vägledning.

Men han är också tydlig med en sak.

– Jag är inte kristen, säger Theodore Engström flera gånger då han berättar om sin rekognoscering i domkyrkan.

Samtidigt menar han att kyrkan har ett stort andligt värde som ett tempel, “det främsta templet i Visby”, vilket skulle få ett mord därinne att framstå som väldigt meningsfullt i en högre mening.

– Det kändes som ett helgat ögonblick där inne, summerar han sina intryck.

Fotade Bibeln

Inne i kyrkan var han beväpnad och Theodore Engström berättar att han först tittade på de fina fönstermålningarna för att sedan gå fram till en bibel, där han fotograferade den uppslagna sidan med sin mobil.

Varför tog du den bilden, frågar polisen?

– Därför att det kändes meningsfullt, svarar Theodore Engström.

Han förklarar ännu en gång att han inte är kristen, men att kristna mystiker och helgon ändå har någon slags kontakt med en högre andevärld. Men den kristna tron, menar han, har förfallit.

Perfekt tillfälle

Theodore Engström förklarar till slut för polisen att domkyrkan i Visby skulle ha varit ett perfekt tillfälle att döda Annie Lööf. Han berättar hur han såg sig själv komma till Nikodemussamtalet som en vanlig besökare som skulle lyssna med intresse på samtalet, för att sedan vänta tills det fanns en bra öppning “och sedan rusa emot henne med en dolk och utdela dödliga hugg mot henne”.

Om det skulle ske under samtalets gång framme i kyrkan, eller på något annat sätt, vet han inte. Theodore Engström berättar att han inte vågade besöka något tidigare Nikodemussamtal av rädsla för att hans planer skulle avslöjas. Men han erkänner för polisen att det borde ha varit lämpligt för att på så sätt kunna se hur pass nära han hade kunnat komma Annie Lööf.

Nu blev det inget attentat inne i domkyrkan, eftersom Theodore Engström i stället tidigare under onsdagen valde att följa efter Ing-Marie Wieselgren och hugga ihjäl henne mitt i centrala Visby.

Senare på kvällen hölls ändå det inplanerade Nikodemussamtalet med Annie Lööf. De brukar avslutas med nattvard, där besökarna har möjlighet att komma väldigt nära politikern som deltagit i samtalet. I efterhand har prästen och samhällsdebattören Helle Klein berättat om hur hon under denna nattvardsstund kunde ge centerpatriledaren en lång kram, samtidigt som hon tänkte “måtte inte mördaren också ha haft Annie Lööf som måltavla”.

Rättegången mot Theodore Engström börjar på tisdag och han står åtalad för terroristbrott.

---

Fakta: Mordet i Visby

  • Mitt under årets almedalsvecka kom nyheten att ett mord skett mitt i centrala Visby.
  • Det visade sig snart att det var psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren som dödats.
  • Mordet var planerat, även om den tidigare NMR-medlemmen Theodore Engström erkänner att det även fanns andra personer som han hade kunnat döda.

---

Fler artiklar för dig