Nyheter

Jan Emanuel: ”Pastor Piensoho borde bli politiker”

Trots att han själv tackar nej till erbjudandet uppmuntrar Niklas Piensoho andra att våga ta klivet in i politiken

Pingstpastor Niklas Piensoho borde byta plattform och ge sig in i politiken. Det föreslår S-debattören Jan Emanuel efter att ha lyssnat på en av hans predikningar.
– Man blir lite stolt faktiskt, säger Niklas Piensoho, föreståndaren för Filadelfiakyrkan i Stockholm, till Dagen.

Det är i en gästkrönika i Göteborgs-Posten som debattören, entreprenören och socialdemokraten Jan Emanuel rakt upp och ned föreslår att en av pingströrelsens mest kända pastorer borde ge sig in i politiken.

“För en tid sedan lyssnade jag på Niklas Piensoho, pastor i Filadelfiakyrkan”, skriver Jan Emanuel.

“Han predikade om att vara sin nästas välsignelse. Om vikten av att se det vackra i sin nästa i stället för att klaga på vad man uppfattar som dåligt. Jag tänkte då att pastor Piensoho borde bli politiker. För det anslaget behövs i politiken.”

Jan Emanuel Johansson

Smilande ögontjänare

Anledningen till att Jan Emanuel kommer med sitt oväntade förslag har att göra med en annan krönika, skriven i Dagens Nyheter av Alex Schulman. I den texten spyr DN-skribenten galla över den nya M-ledda regeringen som han menar mest verkar spela teater efter valsegern med den smilande ögontjänaren Ulf Kristersson (M) i spetsen.

Jan Emanuels reflektion i sin krönika är att det här anslaget från Alex Schulman är precis tvärtom mot vad “pastor Piensoho predikar”. Sedan sätter han sin förhoppning till att Liberalernas partiledare Johan Pehrson, som också beskrivs raljant i DN-krönikan, ska kunna bli “en folklig tolkning av pastor Piensoho”, det vill säga en politiker som ser potentialen i sina medmänniskor.

Niklas Piensoho

Svaret är nej

Niklas Piensoho, föreståndare för Filadelfiakyrkan i Stockholm, verkar dock inte det minsta intresserad av att bli politiker.

– Svaret är nej, säger han till Dagen.

– Jag tjänar Gud och mina medmänniskor bäst som pastor.

Det fina omnämnandet han fick av Jan Emanuel tar Niklas Piensoho helt enkelt som en uppmuntran i sitt fortsatta arbete.

– Man blir lite stolt faktiskt.

Är i riksdagen

Även om Niklas Piensoho avfärdar en egen politisk karriär så är han inte främmande för hur vardagen ser ut för en riksdagsledamot. Han är nämligen kaplan i “Riksdagens kristna grupp” och försöker att vara på plats varje onsdagsmorgon då de anordnar andakter för politiker och tjänstemän.

– Det är ett enormt tryck på en politiker, konstaterar Niklas Piensoho.

– De får sällan höra om allt som vi tycker är bra i samhället, utan det är först när något inte fungerar som de får saken över sig.

Därför uppmanar Niklas Piensoho att man på ett mer vardagligt sätt ska tala väl om politiker och uppmuntra dem i deras arbete, även om man inte alltid delar deras åsikter. Han konstaterar också att alla i riksdagen är där för att de vill människors bästa och han jämför med hur situationen ser ut i vissa andra länder, där politik går ut på att skaffa sig och sin grupp fördelar på andras bekostnad.

Så även om Niklas Piensoho själv tackar nej till en politisk karriär uppmuntrar han andra att våga ta steget.

– För om ingen är villig att gå in i politiken, då försvinner själva basen för hela vårt demokratiska system, säger han.

– Därför är det också viktigt att hedra våra politiker och att inte vara alltför raljanta mot dem.

---

Fakta: Jan Emanuel och Niklas Piensoho

  • Jan Emanuel blev först känd via dokusåpan Robinson, men senare även som Socialdemokratisk politiker.
  • Han beskriver sig själv också som riskkapitalist och är känd för att ha gjort sig en stor förmögenhet som entreprenör.
  • Niklas Piensoho är föreståndare för Filadelfiakyrkan i Stockholm, den församling som pingströrelsens grundare Lewi Pethrus var verksam i.

---

Fler artiklar för dig