Nyheter

SvD-skribent: Vill kyrkan vara en organisation för människor som inte tror på Gud?

Mötte protester - och medhåll, på Twitter.

Spara pengar genom att gå ur Svenska kyrkan. Det rådet gav Mattias Svensson, ledarskribent på Svenska Dagbladet, på Twitter. Många ryckte snabbt ut till samfundets försvar, och berömde både diakoni och verksamhet för barn och unga.

Det var i tisdags som Mattias Svensson länkade till en sida med information om hur man lämnar Svenska kyrkan, och skrev: “En bra utgift att skära ner på i kostsamma tider är att gå ur Svenska kyrkan, för den som inte redan har gjort det. Se till att skicka utträdesbegäran så att de har den senast 1 november”.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. En av de första kom från riksdagsledamoten Hanna Gunnarsson, försvarspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

“Nej tack, jag stödjer gärna Svenska kyrkans viktiga arbete med kultur, historia, krishantering och såklart det jätteviktiga arbetet för och med utsatta och ensamma,” svarade hon på Twitter.

Liknande argument kom från Matilda Molander, politisk redaktör på Vestmanlands Läns Tidning:

“Ett bra sätt att se till att de som kommer att frysa och gå hungriga i vinter får någonstans att värma sig och något att stoppa i magen är att betala sin medlemsavgift till Svenska kyrkan och bidra till vår största välgörenhetsorganisation”.

Mattias Svensson ifrågasatte dock att medlemsavgiften till Svenska kyrkan skulle vara det bästa sättet att hjälpa utsatta, och tillade att han själv var “mer intresserad av hur samhällen kan bli rikare över tid och därmed färre i behov av hjälp”.

Ett drev mot Svenska kyrkan

En som inte drog sig för att kalla Mattias Svenssons spartips för ett “drev” var Mattias Lönnebo, svenskkyrklig präst i Gamla Uppsala församling.

Mattias Lönnebos nya bok Innan lyktorna slocknar är andra boken i hans fantasyserie om huvudkaraktärerna Liv och Dag. Första boken i sviten heter Genom skuggornas dal.

“Varför propagerar du emot Svenska kyrkan?” frågade han Mattias Svensson, och påminde om att människor betalar medlemsavgift i en lång rad organisationer i Sverige, men att det är “alltid just Svenska kyrkan som utpekas som en ‘onödig utgift´ “.

“Det finns många valbara utgifter, och jag tror att få har missat att vi sedan 22 år inte har en statskyrka. Nej, det handlar om ett drev mot en rörelse som man ogillar,” avslutade han.

Några få överreagerar

Mattias Svensson tar inte alltför hårt på den kritiken.

– Det finns alltid några få som överreagerar, och man tar på sig en rätt stor offerkofta om man vill få en enda tweet till ett “drev”. En vanligare reaktion jag fått från andra som inte håller med mig är att de tycker om att ha fått tillfälle att tala väl om kyrkans verksamhet, säger han till Dagen.

Att Svenska kyrkan utför många lovvärda sociala insatser har ledaskribenten inget problem med att konstatera.

– Svenska kyrkan är en oerhört stor organisation som gör oerhört mycket, och verkligen tar sig an människor på samhällets botten. Det har jag respekt för, och om man inte är medlem där får man hjälpa på annat sätt, säger Mattias Svensson.

– Men jag vet inte om kyrkan vill vara en organisation för människor som inte tror på Gud, det vore också att urvattna det man vill vara. Det verkar också lite girigt att säga att “du ska vara med så att vi kan ta dina pengar”.

Lämnade Svenska kyrkan

Själv lämnade Mattas Svensson Svenska kyrkan för länge sedan.

– Jag tror inte på Gud så det kändes som ett ganska självklart val, säger han.

– Jag blev “kollektivansluten”. Mina föräldrar är inte heller troende men följde konvenansen och lät döpa mig.

Varför skrev du inlägget just nu?

– Jag hade för mig att någonstans kring november måste man ha lämnat kyrkan för att slippa avgiften. Och just i år är det många som går där och kämpar med utgifter och är det så att man inte tycker att det är värt det, är det ju en sak man kan spara in på, säger han.

– Då har andra sagt att spara in, det kan man göra på tidningsprenumerationer också. Och visst, man ska inte tvingas till någonting.

---

Fakta: Kyrkoavgiften

  • Riksgenomsnittet för kyrkoavgiften 2022 är 1,03 kronor per intjänad hundralapp.
  • Den som är medlem i Svenska kyrkan den 1 november betalar kyrkoavgift hela det följande året.
  • Den totala intäkten från kyrkoavgiften 2022 är 14,5 miljarder kronor. Kyrkoavgiften motsvarar ungefär 60 procent av Svenska kyrkans totala verksamhetsintäkter.
  • Kyrkoavgiften beslutas av kyrkofullmäktige i den lokala församlingen/pastoratet och finansierar den lokala församlingens verksamheter. En liten del av kyrkoavgiften går till stiftet och den nationella nivån i Svenska kyrkan.

---

Fler artiklar för dig