Antalet Alphakurser som hålls har ökat kraftigt de senaste fem åren.
Samtidigt riskerar föreningen Alpha Sverige att tappa ekonomisk styrfart, då inkomsterna från en större donation försvinner 2024.
Det är tidningen Sändaren som berättar om att Alpha Sverige på sikt står inför en finansiell svacka. Efter nästa år upphör nämligen det bidrag från en internationell sponsor som under tre år gett den ideella föreningen omkring 750 000 kronor årligen.
– Det är ett internationellt företag som bestämde sig för att ge bort all sin vinst under några år för att stötta församlingsrörelsen i Europa. Så detta kom flera länder till del, säger Carl-Henric Jaktlund, nationell ledare för Alpha Sverige, till Dagen.
– Det är inte skrivet i sten att det inte blir en fortsättning i någon form, men vi har inget löfte bortom 2023.
Förstärkt sitt arbete
Tack vare donationen har Alpha Sverige de senaste åren kunnat förstärka sitt arbete genom att anställa Marie-Louise Nilsson, församlingscoach och inspiratör. Medlen täcker dessutom 40 procent av den nationella ledarens tjänst.
Därutöver har Alpha Sverige en person anställd på deltid för administrativt arbete. Under en period hade man också en projekttjänst för Alpha Youth (tidigare Ungdomsalpha). Den möjliggjordes främst genom bidrag från enskilda svenska församlingar.
Nu rustar Alpha för en framtid som i högre grad vilar på de två ben som burit organisationen tidigare: försäljning av tryckt material, och gåvor från församlingar, samfund och privatpersoner.
Ett första steg mot ett förnyat fokus på insamling togs vid en digital samling på tisdagen.
– Det var en fin kväll, med omkring 75 personer närvarande och mycket god stämning, säger Carl-Henric Jaktlund.
– Vi talade om vår ambition och längtan efter att få betjäna kristenheten brett, och att få vara med och arbeta för en återevangelisering av Sverige.
Kraftig ökning
Faktum är att antalet Alphakurser som arrangeras i Sverige ökat med 400 procent på fem år: från 250 till omkring 1 000 om året.
– Samtidigt är vi ett väldigt litet kontor som försöker göra väldigt mycket och som ständigt är på bristningsgränsen.
Alpha tar inte betalt av de församlingar eller andra grupper som använder sig av konceptet, och som tar del av de filmserier, det informationsmaterial, den tekniska support och coachning som kontoret erbjuder. En del anordnare tar dock i sin tur in en liten deltagaravgift, ofta mellan 100 och 500 kronor, för att täcka egna utgifter för mat och material.
Enskilda församlingar och grupper kan dessutom få visst stöd av studieförbunden Bilda och Sensus, i den mån de väljer att hålla kusen i form av studiecirkel.
[ Ekumenisk satsning på Alpha bland studenter i Lund ]
Vill vara fristående
– Att vi själva ger bort tjänster gör oss beroende av att andra ger till oss, konstaterar Carl-Henric Jaktlund.
Att framöver binda sig för ett strukturerat samarbete med ett enstaka studieförbund eller med ett samfund, är dock inte aktuellt.
– Vi funderar hela tiden kring det här och är öppna för de flesta goda samarbeten. Men eftersom vi tror det är viktigt att Alpha Sverige är fristående, handlar det i så fall om breda upplägg.
[ Så påverkas Holy Trinity Brompton av ledarskiftet ]
---
Fakta: Alpha
- Alpha togs fram 1977 i församlingen Holy Trinity Brompton i London, och har vidareutvecklats efter det.
- Grundkonceptet går ut på att man under några månader samlas en gång i veckan för att äta tillsammans och samtala om den kristna trons grunder.
- I Sverige anordnar Alpha grundkursen Alpha, liksom Alpha Youth, Äktenskapskursen och Bönekursen.
- Alphakurserna används främst inom frikyrkorna, som Pingst, Equmeniakyrkan och Evangeliska frikyrkan, och inom Svenska kyrkan.
- Alphas koncept har inspirerat till Life Explored och Christianity Explored, två snarlika kurser som används av några församlingar i Sverige.
---